Kall potatis är nyttigt menar dietisten Jeanette Steijer Bild: Vardagspuls och Pixabay

Värm inte upp potatisen igen – ät den kall istället

Extra plus i kanten att äta den med skalet på

Har du potatis över efter gårdagens middag? Då kan det vara läge att äta upp den - kall. Potatisen blir nämligen ännu mera nyttig om du äter den utan att värma upp den igen.

Publicerad 2016-06-29 | Senast ändrad 2017-07-07 | Vardagspuls

– När potatisen kallnar bildas det resistent stärkelse i den som kroppen har svårt att bryta ner. Det är positivt eftersom stärkelsen fortsätter ner till de goda tarmbakterierna och ger näring åt dem. Det här i sin tur kan få positiva hälsoeffekter i form av jämnare blodsocker och sundare tarmflora, säger dietisten Jeanette Steijer.

– Ät potatisen med grönsaker och bra proteiner som du får från en köttbit eller fisk. Kanske kan du passa på att göra en god potatissallad på de kalla potatisarna, fortsätter hon.

Potatisskalet innehåller antioxidanter

Potatisen har till och från varit en lite dissad knöl, i alla fall ur ett vikt- och kolhydratsperspektiv, men faktum är att potatis är så mycket nyttigare än vad många kanske tror.

Potatis är nämligen rik på vitaminer och mineraler och innehåller järn, kalcium, kalium, fibrer, vissa B-vitaminer, fosfor och C-vitamin. Äter du dessutom potatisen med skalet på, som många av oss gör så här i sommartider, får du i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter, skriver svenskpotatis.se.

– Potatis är bra mat som ger bra energi, säger dietisten Jeanette Steijer.