Att dricka rumstempererat vatten med citron är bra för matsmältningen Bild: Johnér, pressbild.

Därför ska du dricka rumstempererat vatten

Sofia Antonsson: Pressa gärna ner lite citron

För magens skull är det bra att äta lite och ofta, det vet vi. Men visste du att det också kan vara bättre att äta och dricka varmt eller åtminstone ljummet? Dietisten Sofia Antonsson förklarar varför du ska ha en karaff med vatten stående framme där hemma.

Publicerad 2016-12-07 | Senast ändrad 2018-03-19 | Sofia Antonsson

Egentligen kommer rådet att äta och dricka varmt ursprungligen från den indiska livsfilosofin Ayurveda. Där är grundtanken att vi alla är olika och därför inte mår bra av att äta samma saker. Fokus ligger på att vi behöver lära känna vår kropp och tolka signaler av hunger, mättnad, sug och törst. Det genomgående rådet för alla är dock att undvika kall mat och dryck och i stället välja varmt.

Ger bättre matsmältning

Drick ljummet vatten eller minst rumstempererat. Vissa tycker att det är lättare att få i sig vatten när det är lite varmare. Har du dessutom en karaff stående på bordet blir du påmind om att dricka lite extra. Pressa gärna lite citronsaft i vattnet, det basar kroppen effektivt och förbättrar matsmältningen. Som jag tidigare skrivit är det bättre att dricka före eller efter måltid för att inte späda ut matsmältningsenzymer och saltsyra onödigt mycket. Vi behöver dem för matsmältningen och många av oss har redan låga nivåer som det är idag. Drick 1/2 timme före eller 1 1/2 timme efter måltiden.

Låt filen stå framme

Fil och yoghurt är det många som äter till frukost eller lunch och de kan vara riktigt isande kalla när de tas direkt från kylen. Häll upp i en tallrik och låt stå framme en stund innan du äter. Ska du ha frysta bär i så tina upp dem lite i micron eller kastrullen så får slipper magen få en chock.

Och viktigast av allt är att ta det lugnt vid måltiden. Några långa, djupa andetag hela vägen ner i magen innan du äter aktiverar matsmältningen och gör kroppen redo för mat.

Kom ihåg att du aldrig bör dricka varmt vatten direkt ur kranen. Du kan läsa mer om varför du inte ska göra det här.