varmt vatten Bild: Johnér

Därför ska du inte använda varmt kranvatten till maten

Vardagspuls reder ut

Brukar du ta varmvatten direkt ur kranen för att till exempel koka pasta i? Då är det dags att tänka om!

Publicerad 2016-01-26 | Senast ändrad 2018-02-28 | Vardagspuls

Man ska inte använda varmvatten direkt ur kranen för att dricka eller laga mat med. Det kanske de flesta vet. Men någon gång kanske latheten slår till och du tar hett vatten direkt för att blanda te eller koka pasta i. Här är varför du inte ska göra det.
Trots att varmvattnet kommer från samma kran som kallvattnet produceras det inte på samma sätt. Varmvattnet räknas inte som livsmedel och kommer inte genom samma ledningar. Dessutom tar man inte samma hänsyn när man värmer upp vattnet som för livsmedel. Ingen kontrollerar om varmvattnet är hälsosamt och säkert att dricka, till skillnad från kallvatten.

”Onödigt att utsätta sig”

Torbjörn Lindberg är statsinspektör på Livsmedelsverket och jobbar med stöd och rådgivning kring dricksvatten. Han varnar framför allt för att det kan finnas metaller i varmvattnet från kranen. Och sådana försvinner inte när du kokar vattnet.
– Det är inte livsfarligt men väldigt onödigt att utsätta sig för mer tungmetaller än nödvändigt. Förutom koppar och nickel kan det i sällsynta fall finna bly i vattnet, och det är en tungmetall vi verkligen inte vill få i oss i onödan, säger han.
Eftersom ledningarna i våra badrum och kök ofta består av framför allt kopparrör är det inte ovanligt att vi får i oss koppar med dricksvattnet. Det behöver inte vara farligt, kroppen behöver en viss mängd koppar. Men varmvatten påverkar metaller mer än kallt vatten och därför riskerar vi få i oss för mycket. Och till skillnad från vad många tror är risken störra i nya fastigheter eftersom nylagda ledningar är mer känsliga.

Små barn känsligare

En vuxen människa behöver cirka 0,9 milligram koppar per dag medan ett 0 till 6 månader gammalt spädbarn behöver cirka 0,01 milligram. Ett för högt intag av koppar kan påverka mag-tarmkanalen akut och orsaka kräkningar och diarréer, framför allt hos barn. På lång sikt kan ett för högt intag av koppar leda till leverskador. Om du någon gång tar genvägen att blanda barnets välling med varmvatten direkt från kranen är det därför dags att du slutar, omedelbart.
– Generellt är barn känsligare än vuxna, de har inte alla försvarsmekanismer fullt utvecklade. Dessutom dricker de mer vatten i förhållande till sin kroppsvikt än vuxna. Man ska vara försiktigare med dricksvattnet när det gäller barn, säger Torbjörn Lindberg.

Varningssignaler

Hur vet man då om man har för höga halter koppar i sitt dricksvatten? Ett varningstecken kan vara missfärgningar: om ditt vita porslin färgas grönt av vattnet eller om ditt blonda hår blir grönaktigt kan det vara för att kopparhalten är hög. Vid halter över 1 milligram per liter börjar vattnet smaka och lukta illa och vid 2 milligram per liter misstänker man att risken för diarréer ökar, särskilt hos småbarn.
Om du misstänker att ditt kranvatten har för höga halter av koppar ska du kontakta din hyresvärd eller fastighetsägare. Om du har en egen brunn är det du själv som ansvarar för vattnet och kan därför anlita ett kommersiellt laboratorium. Här kan du läsa Livsmedelsverkets råd till alla som har egen brunn.

Läs mer om Livsmedelsverkets råd om dricksvatten här.