Att hålla tillbaka en nysning kan sluta illa varnar nu forskare för Bild: Mostphotos

Forskare varnar: Därför ska du inte hålla tillbaka en nysning

Man låg på sjukhus i en vecka

UPPDATERAD VERSION. Nästa gång du känner att en nysning är på gång, håll inte tillbaka den! Det kan nämligen vara farligt eftersom luft kan komma in mellan lungorna varnar nu forskare för efter att en man som kvävt en nysning fått en bristning i halsen. Det har dock visat sig att mannens fall är extremt ovanligt.

Publicerad 2018-01-16 | Senast ändrad 2018-01-18 | Vardagspuls

Många av oss tycker kanske att det är lite pinsamt att nysa rakt ut men faktum är att det är bättre att nysa än att hålla tillbaka nysningen. Det kan nämligen orsaka bristningar i halsen, spräcka trumhinnan i örat eller om man har riktigt otur, blodkärl i hjärnan, det varnar nu forskare för efter att en man från England råkat illa ut.

En vecka på sjukhus

Mannen, som är 34 år och kommer från Leicester i England, kom till akuten med svår smärta och svullen hals. Mannen ska ha känt hur det smällde till i halsen när han försökte hålla tillbaka en nysning genom att hålla munnen stängd och hålla för näsan. Det berättar en läkare om i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal.

För mannen slutade den tillbakahållna nysningen med en bristning i halsen, sondmatning samt en veckas vistelse på sjukhus.

Ett extremt fall

I en uppdaterad version av artikeln på SVT Nyheter berättar läkaren Susann Järnhult att nyheten om att det är farligt att dämpa en nysning är överdriven. Hon säger till SVT att det måste finnas en bakomliggande orsak till att mannen fick en bristning i halsen efter att ha hållit tillbaka en nysning.

Sedermera visade det sig att mannen hade en luftficka i halsen som funnits där sedan fosterstadiet och att det ska ha varit den som legat till grund för bristningen i mannens hals.

Susann Järhult poängterar att nyheten om att det är farligt att kväva en nysning inte bygger på någon studie utan på ett enskilt, ovanligt fall.

 

Källa: SVT Nyheter / Vetenskap