mens Bild: Johnér

Därför synkar kvinnor sina menscyklar

Förlegad myt eller dagsens sanning?

Tänkt på att du ofta får mensen samtidigt som bästa vännen eller som kvinnliga kollegorna på jobbet? Att vi synkar mensen är ingen tillfällighet.

Publicerad 2016-05-23 | Senast ändrad 2017-09-08 | Vardagspuls

Anledningen stavas feromoner. Ni vet de där små organiska föreningarna som liknar hormoner och som också spelar in vid val av partner, då vi omedvetet går efter dofter.

Olika typer av feromoner skickar ut olika slags signaler vid olika typer av situationer. Under menscykeln sänder kvinnor ut två olika sorters feromoner, skriver tidningen Illustrerad vetenskap. Det rör sig om minst två olika ämnen som utsöndras. Precis efter mensen, innan ägglossning, sänds en viss typ av feromon ut som förkortar andra kvinnors menscykel. Det andra ämnet utsöndras under och efter ägglossningen. Och det verkar istället förlänga andra kvinnors menstruationscykel, allt för att kvinnorna i gruppen ska synka sina menstruationer.

Om kvinnor umgås tillsammans under en längre tid blir nämligen koncentrationen av feromoner så pass hög att alla till slut kommer att påverkas av dem och alltså ”rättar” sin menscykel därefter.

Rest från djurlivet

Men varför är det så här då? Forskningen tror att det är ett arv som ligger kvar sedan urminnes tider då den här typen av synkronisering hade flera fördelar. I djurvärlden är synkronisering fortfarande användbart då det förhindrar vissa honor att börja löpa tidigare än andra och därmed får försprång, skriver sajten menstruation.se.

Och att parningssäsongen håller sig till en och samma peridod har naturligtvis sina praktiska fördelar då det annars skulle vara ett himla tjatter från hanarnas håll under hela året.

Det är alltså bättre och mer praktiskt att alla blöder samtidigt. Och i människovärlden kanske det också har sina fördelar fortfarande då man kanske har mer förståelse för varandras humör! ;)