Mäns och kvinnors toalettvanor ser olika ut Bild: Johnér

Män tar god tid på sig toa – kvinnor skyndar sig

Slarv kan leda till förstoppning och gaser

Vad gör du egentligen under ditt toalettbesök förutom det du kommit dit för att göra? Passar du på att surfa lite i mobilen eller läsa i din bok? Tar du god tid på dig eller ser du helst till att få det hela överstökat så att du snabbt kan ta dig därifrån? En undersökning visar att det råder stora skillnader mellan hur män och kvinnor beter sig på toaletten.

Publicerad 2016-05-12 | Vardagspuls

Alla går vi på toaletten titt som tätt. Det är mänskligt. Men hur pass noga är vi egentligen när det kommer till att ta god tid på oss under det viktiga besöket? I en debattartikel på Aftonbladet uppmärksammar Mag – och tarmförbundet könsrelaterade beteenden kopplade till toalettbesök och magproblem. Där tar de upp en Novus-undersökning på beställning av förbundet som svart på vitt visar hur män tar betydligt längre tid på sig på toaletten än vad kvinnor gör. Undersökningen, som gjorts på 1 015 personer visar att sex av tio män läser eller surfar på mobilen under besöket medan kvinnor snabbt gör det de ska och skyndar sig därifrån. Slutsatsen av undersökningen är att unga och män bajsar mest och oftast och att män har en mer avslappnad inställning till toalettbesök.

Slarv med toalettbesöket kan leda till magbesvär

Att inte ta god tid på sig under toalettbesöket kan faktiskt medföra att du får problem som till exempel gaser, förstoppning eller växelvis hård eller lös mage. Novus undersökning visar att var femte svensk har problem med magen minst en gång i veckan, också där syns tydliga könsskillnader. 22 procent av kvinnorna uppger att de har magproblem minst en gång i veckan medan motsvarande siffra för männen är 16 procent.

Många drabbade av förstoppning

I Sverige drabbas vi ofta av förstoppning. Enligt Mag – och tarmförbundet är vi ett av de länder i världen som har flest kroniskt förstoppade. 20 procent av kvinnorna tros ha kronisk förstoppning medan motsvarande siffra för männen är 15 procent. Enligt förbundet finns det flera orsaker till kronisk förstoppning. Några av dessa är hög ålder men också låg socioekonomisk status.

Undersökningen visar också att det är betydligt vanligare att kvinnor skäms för att det lukar efter att de varit på toaletten.

Så ha detta i åtanke nästa gång du ska gå på toaletten för att göra nummer två. Ta god tid på dig för att på så vis undvika framtida problem med magen!

Här hittar du alla våra artiklar om förstoppning