Kvalsterallergi kan Bild: Mostphotos/ Bilden är delvis ett montage

Därför vaknar du upp med morgonsnuva

Har du dammsugit sängen på kvalster?

Vi är många som vaknar och känner oss småförkylda på morgonen. Anledningen finns i din säng och kallas kvalster. Vardagspuls har tagit reda på hur du kan förebygga de små odjuren.

Publicerad 2017-12-06 | Vardagspuls

En ny undersökning från Novus, som gjorts på uppdrag av Livostin, visar att tre av fyra svenskar någon gång vaknat upp och känt sig snuviga, det skriver doktorn.com. En trolig orsak till besvären kan vara de miljontals bakterier och mikrober som kallas kvalster och som finns på din kudde och på ditt täcke. Kvalster tycker om fukt och värme – där av dess val av boplats.

Kvalsterallergi kan ge nästäppa

Vissa människor är känsliga mot kvalster och utvecklar därför kvalsterallergi. Typiska symptom på det är rinnande näsa, kliande och röda ögon, nysningar eller nästäppa. Särskilt barn är drabbade av kvalsterallergi.

Om du misstänker att du, eller ditt barn har kvalsterallergi, ska du alltid kontakta vården för en utredning.

Så hur blir man egentligen av med kvalster? Ett bra första steg är att tvätta dina sängkläder vid minst +60° C, ett andra att dammsuga madrassen varje vecka för att minska antalet kvalster.

Fler tips för att förebygga kvalster

  • Se över din ventilation i sovrummet. Är den tillräckligt bra?
  • Vädra för att sänka luftfuktigheten.
  • Håll rumstemperaturen nere.
  • Hur har du möblerat? För många möbler drar till sig damm.
  • Byt örngott, täcke och lakan en gång i veckan, gärna i samband med att du dammsuger madrassen.

Informationen i artikeln bygger på fakta från en undersökning som gjorts av Novus på uppdrag av Livostin, ett läkemedel som används vid allergiska besvär. I undersökningen deltog 1078 personer i åldern 18-79 år.