Bild: Vardagspuls

Skolungdomarna kräver gratis mensskydd

”Varför ska det kosta mer att vara kvinna?”

Varför ska det kosta mer att vara kvinna? Det frågar sig fem skolungdomar från St Petriskolan i Malmö som startat en namninsamling som de hoppas ska leda till att mensskydd i framtiden inte ska kosta något.
– Män betalar inte för att de är män, varför måste kvinnor betala för att de är kvinnor, säger Alice Xiang, en av medlemmarna i skolprojektet Mens ska inte kosta.

Publicerad 2016-02-02 | Vardagspuls

Och det är nog många kvinnor som ställer sig samma fråga varje dag – när de exempelvis köper mensskydd eller smärtlindring på grund av mensvärken. Mensen kan kosta tusentals kronor varje år. Orättvist tycker 17-åringarna Nicole Suarez, Alice Xiang, Ida Lyng Bengtsson, Iris Orfanidou och Alexander Herdesang som går i tvåan i gymnasiet och som just nu jobbar med det lite speciella skolprojektet Mens ska inte kosta.

För mensen är ju inte direkt något man som kvinna önskar att ha. Och det skulle heller inte vara socialt accepterat av samhället att gå runt utan mensskydd och blöda. Alltså är man så illa tvungen att köpa mensskydd för att blöda i flera dagar varje månad.
– Det blir jättemycket pengar för en ung person som ofta inte har en fast anställning. Sedan blir det ofta mer eftersom många har sådan mensvärk att de behöver smärtstillande tabletter, säger Alice Xiang till Metro

Hon påpekar att det bland många fortfarande är tabu att prata om mens och att man borde få gratis mensskydd på ungdomsmottagningar.
– Man får kondomer för det är ett tabubelagt ämne och det är mens också. Då borde man kunna få mer stöd, säger Alice Xiang till tidningen.

Namninsamling och motreaktioner

De fem initiativtagarna har i sambandet med skolprojektet startat en namninsamling där man kan skriva på för gratis mensskydd. Listan, som finns att skriva på på deras facebooksida Mens ska inte kosta planerar de att lämna till bland annat Umo och de stora företagen som tillverkar skydden för att lyfta frågan och för att tipsa om hur skydden skulle kunna subventioneras.

Men det har inte varit idel hyllningar för engagemanget. Det har också förekommit motreaktioner. På gruppens facebook-sida skriver någon att om mensskydd ska vara gratis för tjejer så borde rakhyvlar vara det för killar. Ett påstående som snabbt fick ett svar från gruppen: ”Skägg är inget du måste ta bort. Vi rakar oss också under armarna och det är ingenting man kan jämföra med att ha mens. Men klart det vore skönt om rakhyvlar vore gratis. Så till dem som gör jämförelsen mellan skägg och mens säger vi: Jobba med det ni, det vore ju också super.”

Klassas som ”lyxprodukter” i USA

Flera länder, men än så länge inte Sverige, diskuterar frågan om skatten på mensskydd ska tas bort. Bland annat i Australien och England, det skrev SVT om förra året. Men andra länder gör precis tvärtom – och lyxbeskattar.

För inte nog med att det kan tyckas vara orättvist att kvinnor ska vara tvungna att betala för mensskydd. I hela 40 delstater i USA har man gått ännu längre och räknar tamponger och bindor som ”lyxprodukter” vilket innebär att de har högre skatt och alltså är dyrare än många andra produkter. Men det här var till och med något som självaste presidenten, Barack Obama, inte visste något om förrän han konfronterades av video-bloggaren Ingrid Nilsen.

I en intervju med presidenten säger videobloggaren: ”Jag blev chockad när jag hörde att 40 delstater i USA klassar bindor, tamponger och andra mensskydd som lyxprodukter. Jag tror inte att någon tycker att menstruationen är särskild lyxig.”
Svaret blev: ”Jag tror att Michelle (Obamas fru) skulle hålla med om det”.

Mens – tabubelagt världen över

Miljontals kvinnor i välden, bland annat i Afrika och Asien, anses dessutom som smutsiga när de har mens och får inte vistas utomhus eller gå i skolan. De allra flesta har heller inte tillgång till mensskydd. Men det här tabut vill internationella mensdagen, som är varje år den 28 maj, uppmärksamma och bryta.  

I Indien, världens näst folkrikaste land, anses det skamligt att prata om menstruation och informationen om det är undermålig. De flesta flickor i landet vet inte vad det är som händer i kroppen och undersökningar visar att varannan flicka tror att hon är allvarligt sjuk när hon får sin första blödning, uppger Dagens Nyheter

Gratis menskoppar

I Sverige kräver den internationella organisationen Wateraid att menshygien ska vara ett självklart inslag i biståndssatsningar i tredje världen och på flera håll i Afrika pågår just nu projekt där menskoppar delas ut till flickor, bland annat på en skola i Sydafrikas huvudstad Pretoria där regeringen självt valt att dela ut gratis menskoppar.

Att man valde just menskoppar i stället för tamponger och bindor beror på att det i längden blir ett billigare alternativ då de håller längre – i uppemot 5 år.

Tips!

Ge bort en menskopp (mugg) på Mors dag så skänker du samtidigt en riktig menskopp till en flicka i Burkina Faso.

 

MER:

Nu får skolungdomarna gratis menskydd - skolledningen ger efter 

Vad tycker du om gratis mensskydd till alla kvinnor som behöver? Kommentera gärna på vår Facebook-sida.

 

 

Är det inte konstigt att den här frågan inte diskuteras mer?Det tycker i alla fall de här skolungdomarna som startat en namninsamling för gratis mensskydd!

Posted by Vardagspuls on Tuesday, February 2, 2016

Så mycket kostar det

I snitt menstruerar en kvinna från 12-13-årsåldern till dess att hon är 45-55 år.

Blödningen pågår oftast mellan tre och sex dagar per menstruation.

Det är normalt att blöda mellan 20-80 milliliter blod, alltså knappt en deciliter som mest.

En kvinna som menstruerar 5 dagar i månaden mellan 12 och 51 års ålder och dagligen använder 5 tamponger kommer att använda 11.700 tamponger under sin livstid. En tampong kostar i dag cirka 1:75 kronor vilket ger en totalsumma på 20.475 kronor. Till det kommer kostnader för bindor och trosskydd.
Källa: SVT


1177 Vårdguiden har räknat ut att kostnaderna för en menstruerande kvinna kan kosta tusentals kronor om året. Bland annat för oundvikliga kostnader för mensskydd och behandling av mensvärk i form av smärtlindring.

Prixempel 1 – Totalkostnaden för alla utgifter under ett år minus engångkostnader: 2 297 kronor. 

Prisexempel 2 – Totalkostnaden under ett år inklusive engångskostnader: 7 490 kronor. 

Se hela uträkningen här

Källa priser: Apoteket.se

Källa behandling och symptom: Vårdguiden

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”