tamponger Bild: Vardagspuls

Skolungdomarna kräver gratis mensskydd

”Varför ska det kosta mer att vara kvinna?”

Varför ska det kosta mer att vara kvinna? Det frågar sig fem skolungdomar från St Petriskolan i Malmö som startat en namninsamling som de hoppas ska leda till att mensskydd i framtiden inte ska kosta något.
– Män betalar inte för att de är män, varför måste kvinnor betala för att de är kvinnor, säger Alice Xiang, en av medlemmarna i skolprojektet Mens ska inte kosta.

Publicerad 2016-02-02 | Vardagspuls

Och det är nog många kvinnor som ställer sig samma fråga varje dag – när de exempelvis köper mensskydd eller smärtlindring på grund av mensvärken. Mensen kan kosta tusentals kronor varje år. Orättvist tycker 17-åringarna Nicole Suarez, Alice Xiang, Ida Lyng Bengtsson, Iris Orfanidou och Alexander Herdesang som går i tvåan i gymnasiet och som just nu jobbar med det lite speciella skolprojektet Mens ska inte kosta.

För mensen är ju inte direkt något man som kvinna önskar att ha. Och det skulle heller inte vara socialt accepterat av samhället att gå runt utan mensskydd och blöda. Alltså är man så illa tvungen att köpa mensskydd för att blöda i flera dagar varje månad.
– Det blir jättemycket pengar för en ung person som ofta inte har en fast anställning. Sedan blir det ofta mer eftersom många har sådan mensvärk att de behöver smärtstillande tabletter, säger Alice Xiang till Metro

Hon påpekar att det bland många fortfarande är tabu att prata om mens och att man borde få gratis mensskydd på ungdomsmottagningar.
– Man får kondomer för det är ett tabubelagt ämne och det är mens också. Då borde man kunna få mer stöd, säger Alice Xiang till tidningen.

Namninsamling och motreaktioner

De fem initiativtagarna har i sambandet med skolprojektet startat en namninsamling där man kan skriva på för gratis mensskydd. Listan, som finns att skriva på på deras facebooksida Mens ska inte kosta planerar de att lämna till bland annat Umo och de stora företagen som tillverkar skydden för att lyfta frågan och för att tipsa om hur skydden skulle kunna subventioneras.

Men det har inte varit idel hyllningar för engagemanget. Det har också förekommit motreaktioner. På gruppens facebook-sida skriver någon att om mensskydd ska vara gratis för tjejer så borde rakhyvlar vara det för killar. Ett påstående som snabbt fick ett svar från gruppen: ”Skägg är inget du måste ta bort. Vi rakar oss också under armarna och det är ingenting man kan jämföra med att ha mens. Men klart det vore skönt om rakhyvlar vore gratis. Så till dem som gör jämförelsen mellan skägg och mens säger vi: Jobba med det ni, det vore ju också super.”

Klassas som ”lyxprodukter” i USA

Flera länder, men än så länge inte Sverige, diskuterar frågan om skatten på mensskydd ska tas bort. Bland annat i Australien och England, det skrev SVT om förra året. Men andra länder gör precis tvärtom – och lyxbeskattar.

För inte nog med att det kan tyckas vara orättvist att kvinnor ska vara tvungna att betala för mensskydd. I hela 40 delstater i USA har man gått ännu längre och räknar tamponger och bindor som ”lyxprodukter” vilket innebär att de har högre skatt och alltså är dyrare än många andra produkter. Men det här var till och med något som självaste presidenten, Barack Obama, inte visste något om förrän han konfronterades av video-bloggaren Ingrid Nilsen.

I en intervju med presidenten säger videobloggaren: ”Jag blev chockad när jag hörde att 40 delstater i USA klassar bindor, tamponger och andra mensskydd som lyxprodukter. Jag tror inte att någon tycker att menstruationen är särskild lyxig.”
Svaret blev: ”Jag tror att Michelle (Obamas fru) skulle hålla med om det”.

Mens – tabubelagt världen över

Miljontals kvinnor i välden, bland annat i Afrika och Asien, anses dessutom som smutsiga när de har mens och får inte vistas utomhus eller gå i skolan. De allra flesta har heller inte tillgång till mensskydd. Men det här tabut vill internationella mensdagen, som är varje år den 28 maj, uppmärksamma och bryta.  

I Indien, världens näst folkrikaste land, anses det skamligt att prata om menstruation och informationen om det är undermålig. De flesta flickor i landet vet inte vad det är som händer i kroppen och undersökningar visar att varannan flicka tror att hon är allvarligt sjuk när hon får sin första blödning, uppger Dagens Nyheter

Gratis menskoppar

I Sverige kräver den internationella organisationen Wateraid att menshygien ska vara ett självklart inslag i biståndssatsningar i tredje världen och på flera håll i Afrika pågår just nu projekt där menskoppar delas ut till flickor, bland annat på en skola i Sydafrikas huvudstad Pretoria där regeringen självt valt att dela ut gratis menskoppar.

Att man valde just menskoppar i stället för tamponger och bindor beror på att det i längden blir ett billigare alternativ då de håller längre – i uppemot 5 år.

Tips!

Ge bort en menskopp (mugg) på Mors dag så skänker du samtidigt en riktig menskopp till en flicka i Burkina Faso

MER:

Nu får skolungdomarna gratis menskydd - skolledningen ger efter 

Så mycket kostar det

I snitt menstruerar en kvinna från 12-13-årsåldern till dess att hon är 45-55 år.

Blödningen pågår oftast mellan tre och sex dagar per menstruation.

Det är normalt att blöda mellan 20-80 milliliter blod, alltså knappt en deciliter som mest.

En kvinna som menstruerar 5 dagar i månaden mellan 12 och 51 års ålder och dagligen använder 5 tamponger kommer att använda 11.700 tamponger under sin livstid. En tampong kostar i dag cirka 1:75 kronor vilket ger en totalsumma på 20.475 kronor. Till det kommer kostnader för bindor och trosskydd.
Källa: SVT


1177 Vårdguiden har räknat ut att kostnaderna för en menstruerande kvinna kan kosta tusentals kronor om året. Bland annat för oundvikliga kostnader för mensskydd och behandling av mensvärk i form av smärtlindring.

Prixempel 1 – Totalkostnaden för alla utgifter under ett år minus engångkostnader: 2 297 kronor. 

Prisexempel 2 – Totalkostnaden under ett år inklusive engångskostnader: 7 490 kronor. 

Se hela uträkningen här

Källa priser: Apoteket.se

Källa behandling och symptom: Vårdguiden

Snabbfrågan
Borde staten bekosta mensskydd?
0%
0%
0%
0%