Mia Rodhborn Bild: Privat

Dela med dig av träningsglädjen!

Nyanlända och etablerade svenskar tränar tillsammans i ideellt projekt

Vi mår bra av träning. Ännu bättre mår vi när vi tränar samtidigt som vi hjälper andra människor, skriver Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl som intervjuat Mia Rodhborn som arbetar ideellt med Activate2Integrate.

Publicerad 2017-05-29 | Hillevi Wahl

Vi mår bra av att röra på oss. Det vet de flesta vid det här laget. Inte bara för att en stark kropp håller ihop en vinglig själ, många må-bra-hormoner frigörs när vi rör oss. Vi kan till och med få ett lyckorus, av endorfinerna, som är som kroppens eget morfin. Det är smärtstillande och lyckogörande – och helt ofarligt. Ännu bättre mår vi om vi gör något bra för andra människor samtidigt som vi tränar.

Min kompis Mia Rodhborn är en älskad och prisad gruppträningscoach. Hon håller bland annat i friskvården på TV4 och vet det mesta om hur man får högpresterande människor att tagga ner och ha lattjo på träningen – i stället för att stressa med träningen, också.

Det ger henne mycket, att få hjälpa och stötta andra. Men något som hon verkligen brinner för är Activate2Integrate. En helt ideell grej hon har startat med Nassim Al Fakir och Martin Ingerby. 

– I stället för att sitta och vara ledsen över att det är så många ensamkommande barn som mår dåligt så kände vi att det skulle vara kul att göra någonting positivt i stället, säger Mia Rodhborn. 

Nyanlända och etablerade tränar tillsammans

De tre träningskompisarna tog kontakt med några flyktingboenden och startade sin ambulerande crossfitträning. Tanken är att nyanlända och etablerade svenska ungdomar skulle få träna tillsammans och lära känna varandra. De ensamkommande har aldrig testat crossfit, och det blir många skratt när de inte lyckas alla gånger.

– Det är just det som är så otroligt härligt. För de här killarna och tjejerna har inte så mycket skratt i sig när de kommer. Du kan se på hela kroppshållningen och ansiktsuttrycken att det finns inte så mycket glädje där, säger Mia Rodhborn. 

– Men när vi börjar och de sitter på en roddmaskin och så tar de i så de flyger ur den där roddmaskinen, så börjar alla att skratta. Då blir det i alla fall en liten stund av gemensamma skratt. Och det är helt fantastiskt.

”Flytta fokus från din egen kropp”

Bara att få skratta, eller få en klapp på axeln och lite beröm för något betyder så oerhört mycket för de ensamkommande barnen.

– När de går hem från träningspassen, Så vet de inte hur många gånger de vill krama oss ledare av tacksamhet, det är ju en sådan boost för en själv. Alla borde göra det här, för det är en sådan lyx att få göra det. Helt fantastiskt. – Jag tror att kärlek föder kärlek, säger Mia Rodhborn.

Det tror jag också. Så låt oss använda vår träningsglädje till att göra något bra och kärleksfullt för andra. Att flytta fokus från oss själva och våra egna kroppar en stund är bara sunt och nyttigt.

Etablerade svenskar och nyanlända ungdomar tränar tillsammans.