solbränna hudcancer vardagspuls Bild: Johnér

Solbränd rygg ökar cancerrisken mest

En enda allvarlig bränna mer än fördubblar risken för malignt melanom

Det är särskilt viktigt att skydda ryggen mot solen. Bränner man den delen av kroppen ökar nämligen cancerrisken mest, visar en studie från Harvard.

Publicerad 2016-07-01 | Senast ändrad 2017-07-06 | Vardagspuls

De flesta av oss har nog gjort det någon gång. Inte riktigt kommit åt att smörja eller tänkt att t-shirten skyddar tillräckligt och så upptäcker man det när det redan är för sent och det svider och kliar på ryggen. En ny studie från Harvard visar att solbränna på ryggen är särskilt farlig.

Att bränna ryggen ökar risken för malignt melanom, den dödligaste formen av hudcancer, betydligt mer än att bränna sig på andra delar av kroppen, visar studien. Att få brännskador av solljus på ryggen mer än fördubblar risken för att malignt melanom ska uppstå, även om man bara blir solskadad en gång i livet.

År 2013 drabbades över 3 000 personer av malignt melanom i huden och cancerformen hör nu till de vanligaste cancerformerna i landet.

Känsligare hud

Även brännskador på andra delar av kroppen ökar risken för hudcancer, men inte lika mycket som skador på just ryggen. Men varför är det så?

Forskarna bakom studien misstänker att det beror på att huden på just ryggen inte exponeras för solljus regelbundet i samma utsträckning som huden på övriga kroppen. Så när temperaturen stiger och kläderna på överkroppen åker av ökar både risken för att bränna sig och risken för malignt melanom.

Lösningen är enkel: varje gång du går ut i starkt solljus smörjer du in dig med rikligt med solskydd. Ta gärna hjälp av någon för att komma åt över hela ryggen. Särskilt viktigt är det att smörja in barn eftersom deras hud är känsligare.

Källa: Oxford Journals, Prevention.com

Sjukdomstecken

Ett vanligt tidigt symptom på malignt melanom är ett födelsemärke som förändras. Det kan antingen växa, börjar klia, blöda eller ändra färg eller form. För kvinnor uppstår sjukdomen oftast på underbenen och hos män oftast på bålen. Malignt melanom kan också uppkomma i ögat, men det är ovanligt. Vid misstanke: sök läkare.

Källa: Cancerfonden.se