I oktober väger vi som minst under hela året Bild: Johnér

Den här månaden väger vi som mest

En ny studie visar att det här är den tiden på året då vi väger mest. Kanske är det dags att ersätta nyårslöftet med ett oktober-löfte.

Publicerad 2016-10-10 | Senast ändrad 2017-01-09 | Alexandra Lönnroth

Januari är den månaden på året då vi väger som allra mest visar en ny internationell undersökning. I oktober väger vi som minst. Det tros bero på att det är då vi tänker som mest på vad vi äter och hur vi tränar. I undersökningen registrerades vikten hos cirka 3 000 personer med hjälp av aktivitetsarmband.

Det tar inte många veckor innan den genomsnittliga vikten börjar stiga igen efter smalmånaden oktober. Det är ett resultat av helgdagar, personalfester, halloweengodis och sist men inte minst, jul och nyår. Vi väger därför som mest i januari.

Dessutom visar samma studie att de kilon vi lägger på oss under den här perioden i genomsnitt kommer att ta oss fem månader att bli av med igen. Därför tycker forskarna bakom studien att det är bättre att införa ett oktober-löfte gällande att inte gå upp i vikt, istället för att ha ett nyårslöfte om att gå ner i vikt.

Studien visade även att de testpersoner som vägde sig minst fyra gånger i veckan gick upp mindre i vikt än de andra, och blev dessutom av med sina extrakilon snabbare. Ett tips att ta med en nypa salt tycker Vardagspuls.

Källor: New York Times, Måbra