Bland våra vanligaste fobier är rädsla för spindlar och höjder Bild: Mostphotos

Läskiga listan: De här är våra vanligaste fobier

6 saker som får svenskarna att rysa

”Den där lilla spindeln är väl inget att vara rädd för”. Men du ser ett monster – och kroppen hamnar i flyktläge.
Här är våra vanligaste fobier (är du känslig – scrolla inte neråt).

Publicerad 2015-04-29 | Senast ändrad 2018-01-17 | Vardagspuls

Reaktionen är ögonblicklig. Hjärtat skenar, andhämtningen blir tung och händerna blir alldeles svettiga. Du har en fobi, som är en stark rädsla för något som egentligen inte är farligt, eller rentav ofarligt.

Det är väldigt vanligt, mer än var tionde svensk har en så kallad specifik fobi. Men i vissa fall kan fobin ta överhanden och bli till ett handikapp i vardagen. Om du till exempel inte vågar åka ut till grannens landställe för att det kan finnas insekter där. Eller om du inte klarar av att korsa ett torg om det går duvor där och pickar.

Känner du att fobin är till stort besvär i tillvaron så finns det hjälp att få i form av terapi. Då exponeras man gradvis för det man är rädd för, och lär på så sätt kroppen att inte reagera med överdriven rädsla.

Här är de 6 vanligaste specifika fobierna:

Akrofobi – höjdskräck

Det här är svenskarnas vanligaste specifika fobi, enligt en undersökning från Institutionen för psykologi på Uppsala universitet. Den kan komma i olika former, allt från att du känner yrsel när du närmar dig ett balkongräcke till att du känner obehag redan av att stå på en stol. Att skruva i en glödlampa i taklampan blir då en skrämmande upplevelse.Ophidiofobi – ormrädsla

Aldrig att du ens tar ett steg in terrariet på zoo! Det hjälps inte att Skansen-Jonas på tv förklarat att ormen varken är slemmig eller kall, du ryser så fort du ser en. Över fem procent av svenska folket sägs lida av ormfobi.

 

Araknofobi – rädsla för spindlar

De är ju egentligen sådana nyttodjur, som äter massor av flugor och andra besvärliga insekter. Men det hjälps inte, undersökningen från Institutionen för psykologi på Uppsala universitet visade att spindelfobi är en av de vanligaste rädslorna (kanske gör det sitt till när spindlarna på vita duken ofta är flera meter långa, som i Harry Potter-filmerna och ”Hobbit: Smaugs ödemark”).Emetofobi – rädsla för uppkastningar och för att själv kräkas

Vissa undersökningar tyder på att så många som en tredjedel av alla vuxna människor lider av överdriven rädsla för att kräkas eller se andra göra det. Något som alla småbarnsföräldrar snabbt får se till att komma över…Brontofobi - rädsla för åska

Det dundrar och skräller, himlen låter som att den nästan håller på att ramla ner. För barn är den här rädslan otroligt vanlig, men de flesta vuxna växer ifrån den fobin.

Mysofobi - rädsla för smuts

Det finns oräkneliga varianter av den här fobin. Från en lätt överdriven rengöring, hela vägen till att ideligen, ideligen tvätta händerna och så längst ut på skalan, de som är så rädda för smuts och bakterier att tvätt, städning och rengöring tar över hela tillvaron.Andra vanliga fobier: Klaustrofobi (rädsla för små slutna rum), aerofobi (rädslan för att flyga) skotofobi (rädsla för mörker), ailurofobi och cynofobi (rädsla för katter och hundar).

Så blir du av med tandläkarskräcken

Obs! Medräknat här är inte social fobi, rädslan för att dra uppmärksamhet till sig eller göra bort sig i sociala sammanhang. Det är heller inte torgskräck, som handlar om en rädsla för att befinna sig på platser med mycket folk utanför hemmets trygga vrå, där man känner risken att drabbas av ångest eller en panikattack. De tillhör inte gruppen specifika fobier, men är båda väldigt vanliga.

Källa: Svenska psykologinstitutet, Allt om Vetenskap, Illustrerad Vetenskap