Läkare testar blodsocker på barn Bild: Mostphotos

”Det finns nog ingen kronisk sjukdom som är så intensiv och krävande”

Diabetes typ 1 – Den okända sjukdomen

En sjukdom som 900 barn i Sverige varje år insjuknar i för att aldrig bli friska. En sjukdom som dygnet runt behöver behandlas och övervakas. En sjukdom som vi inte kan bota eller som vi vet vad den beror på. Här berättar läkaren Johnny Ludvigsson om sjukdomen han kallar ”den okända epidemin”: typ 1 diabetes.

Publicerad 2017-10-09 | Agnes Loman

Vad tänker du på när du hör ordet diabetes? Kanske känner du någon som har sjukdomen och vet att en del måste ta sprutor och andra tabletter. Kanske tänker du på någon äldre släkting som fått diabetes i vuxen ålder och efter det måste äta lite mindre kaka till fikat. Kanske tänker du att sjukdomen är självförvållad och orsakad av ett osunt leverne. Du är inte helt ute och cyklar. Livsstil är en stor faktor då man pratar om diabetes typ 2, som i Sverige är vanligast bland äldre. Diabetes typ 1 däremot, det är något helt annat.
Johnny Ludvigsson, professor, barndiabetesläkare och ordförande i Barndiabetesfonden har ägnat 50 år att studera sjukdomen.
– Diabetes typ 1 är den vanligaste allvarliga, livshotande, obotliga sjukdomen bland barn och unga, det finns heller ingen annan sjukdom som har så intensiv och krävande behandling år ut och år in, säger Johnny Ludvigsson.  

Orsaken till sjukdomen är okänd

Trots att det är en av våra vanligaste sjukdomar så vet forskarna i dag inte vad som orsakar sjukdomen. Det kan bero på virus eller vara något livsstilsrelaterat. Det man vet är att diabetes typ 1 har ökat med 300 procent sedan 70-talet.
– Vi kan bara spekulera i vad som orsakar sjukdomen. Men ökningen måste bero på någon förändring i vår livsstil för gener ändras inte så fort, säger läkaren Johnny Ludvigsson.

Man har heller inte lyckats hitta något botemedel för diabetes typ 1. För att förklara varför liknar Johnny Ludvigsson sjukdomen vid ett inbördeskrig.
– Allergi är ett krig där kroppen blir hotad utifrån, som ett krig mellan två länder, och det kan vi i dag ofta få stopp på. När man har diabetes typ 1 blir kroppen attackerad av sig själv, som ett inbördeskrig, och de konflikterna är alltid svårast att lösa. 

Behandlingen kan vara livsfarlig

I dag kan de allra flesta som drabbas av diabetes typ 1 leva ett bra liv, även om sjukdomen alltid måste behandlas och övervakas. Johnny Ludvigsson är noga med att påpeka att det är detta som gör sjukdomen unik och krävande.

– Behandlingen kan vara livsfarlig. Med de flesta andra mediciner gör det ingenting om du tar för mycket, men tar du för mycket av medicinen mot diabetes typ 1, då kan du dö, säger han.
Att sjukdomen inte syns och att man kan leva ett till synes ganska normalt liv är också vad som gör att den inte får speciellt mycket uppmärksamhet. 

Mer forskning behövs

– Man ser de som har diabetes och de förefaller kunna vara med på allting och det verkar inte så hemskt att ha sjukdomen, det är kanske också därför det skänks så lite pengar till Typ 1 diabetesforskningen, säger Johnny Ludvigsson.

För att bota diabetes behövs mer forskning. Mer forskning, och därför mer pengar, är det enda sättet att kunna bota och förebygga sjukdomen.

– Vill man till månen och satsar tillräckligt mycket på att komma dit så går det. Det är nog samma sak med diabetes typ 1. Det behövs mer resurser för att kunna lägga det här pusslet, säger Johnny Ludvigsson.  

Del 1 – Det är diabetes, skillnaden mellan diabetes typ 1 och typ 2

Del 3 – "Vi tog blodprov 15 gånger om dagen", Carolinas dotter fick diabetes som 1-åring

Källa: Barndiabetesfonden