kärlekspar Bild: Johnér

Det händer i kroppen när du är kär

7 mätbara effekter förälskelsen har på din kropp

Att vara kär. Det kan kännas som fjärilar i magen eller som att hjärtat slår en volt. Men vad är det som händer i kroppen – egentligen? Vardagspuls reder ut.

Publicerad 2015-05-08 | Senast ändrad 2018-02-12 | Vardagspuls

Sånger och dikter i all ära. Men när det kommer till att beskriva hur kärleken ser ut på riktigt är det ingenting som slår den torra naturvetenskapen. Faktum är att kärleken till och med kan ses med magnetkamera i form av förändringar i hjärnan. Förälskelsen kan beskrivas som att en cocktail av hormoner och signalsubstanser frigörs i hjärnan och kroppen.

Och med kärleken kommer också beröringen med på köpet – och just beröring är ett av de snabbaste sätten att bli på bättre humör. När vi rör vid varandra (och du är bekväm med det, så klart) så frigörs lyckohormonet oxytocin i kroppen. Att ge någon en kram, klappa någon på kinden, håll någons hand, kittla varandra, ta en svängom – all positiv beröring gör skillnad. Kramar har faktiskt bevisats kunna ge ett längre och lyckligare liv.

Lyckobloggen: Det är DET HÄR Alla hjärtans dag egentligen handlar om.

Enligt en studie i Journal of Sexual Medicine är det framför allt tolv regioner i hjärnan som aktiveras vid en förälskelse. Här följer några av de mest påtagliga effekterna kärleken har på den lycklige drabbade.

1. Kärleken är blind

Aktiviteten i vissa delar av hjärnbarken minskar när du är kär. Bland annat i de delar som är inblandade i det kritiska tänkandet. Det kan bland annat göra oss mer överseende med de egenskaper hos vår partner som vi tycker mindre om. Så på ett sätt är faktiskt kärleken blind, rent vetenskapligt. Eller i alla fall mindre uppmärksam.

2. Kär och galen

I hjärnan finns en signalsubstans som heter serotonin. Forskning har visat att just låga halter av denna substans hänger ihop med stress, oro – och tvångsmässighet. Det är inte ovanligt att koncentrationen av just det ämnet minskar i början av en förälskelse. Kanske är det därför som så många förälskelser verkar ligga på gränsen till besatthet? Ibland kan kärlek också leda till tvångsbeteenden, som till exempel överdriven handhygien.

3. Svårt att sova

Det är inte heller ovanligt att de låga nivåerna av serotonin, tillsammans med de ökade nivåer av stresshormoner som förälskelse kan leda till, leder till sömnlöshet och minskad aptit. Enligt en studie publicerad i tidsskriften Journal of Adolescent Health förlorade människor som uppgav att de var kära i genomsnitt en timmes sömn per natt.

4. Love hurts?

Enligt en studie vid Stanford University kan kärlek tvärtemot ha en smärtstillande effekt. Det fungerar på så sätt att samma neurologiska receptorer i hjärnan som smärtstillande tabletter aktiveras.

5. Hjärtat slår... långsammare?

Tvärtemot vad många tror gör hormonerna som frigörs vid en förälskelse att pulsen blir långsammare – inte snabbare.

6. Sweetest thing

Allting man äter smakar sötare när man är kär, enligt en studie genomförd av organisationen American Psychological Association. Studien gick till så att nykära studenter fick provsmaka olika livsmedel och ranka sötman i dem.

7. Det härligaste som finns

När du är kär ökar mängden dopamin i hjärnan. Dopaminet är den signalsubstans som stimulerar njutning. Också mängden av må bra-hormonet oxytocin ökar. Oxytocin har en ångestdämpande effekt – men kan också göra att ditt minne försämras. Här kan du läsa om hur oxytocin kan komma att användas som medicin mot aggresivitet i framtiden, enligt svensk forskning.

Källor: The Independent, Linnéuniversitetet, Expressen Hälsa, improveme.se