Trotsiga barn Bild: Johner

Det här är trots – och så hjälper du ditt barn bäst

10 konkreta tips som tar dig genom trotsperioden

Trots allt kan trots hos barn vara något positivt även om det för barnets föräldrar kan upplevas som den jobbigaste perioden i livet. Vi utvecklas av att stötas mot varandra och det är en viktig del av barnets utveckling för att bli en personlig individ. 

Publicerad 2015-05-27 | marten@vardagspuls.se

Trots är ett normalt inslag i barnets utveckling även om det är en av de absolut vanligaste anledningarna till att föräldrar söker hjälp.  Är trotsbeteendet väldigt omfattande kan det vara diagnosen Trotssyndrom, men då är det något utöver det vanliga.

Trots när du minst anar det

Trots kan komma när som helst under uppväxten och är helt normalt, det uppstår i samspelet med omgivningen och de vuxna som barnet har en nära relation med. Ytterst få relationer i livet är helt lugna och konfliktfria.
Barn behöver nära relationer och man brukar säga att trotsbeteendet är ett sätt att testa hållfastheten i er relation.

Det kan vara jobbigt med trots naturligtvis men det är helt normalt. Här är ett antal tips på vägen hur du kan hantera trotsperioden:

1. Ingen trotsålder

Det finns ingen trotsålder, ett beteende hänger inte ihop med ålder så bedöm inte barnets trots efter en förutfattad mening utan åsikterna på allvar, oavsett vilken ålder barnet befinner sig i.

2. Se det som ett jobb

Se trotsperioden lite som ett projektarbete ni ska ta er igenom tillsammans, det kommer att utveckla er gemensamma relation.

3. Ta hand om dig själv.

Det är en jobbig period och se till att du äter, sover, kanske tränar och träffar kompisar på egen tid. Du bör helst få färre utbrott än barnet och helst inte på barnet.

4. Håll barnet mätt.

Hungriga barn är grinigare än mätta.

5. Var flexibel.

Du måste sätta gränser men barnet behöver också prova sin frihet. Så säg inte alltid nej, men inte heller alltid ja.

6. Trots kan se olika ut

Tänk på att trots kan ta sig olika uttryck, alla barn är olika. Gapa och skrika är ett sätt, överdriven klängighet, gråt och ”förtvivlan” eller inte höra och slå dövörat till kan vara ett annat.

7. Ge barnet ansvar

Låt barnet bestämma nya och fler saker själv och ta lite eget ansvar. Välja kläder själv eller liknande små men för barnet tydliga och viktiga saker.

8. "Vad tycker du?"

Fråga barnet om råd och var tydlig med att du följer det.

9. Mutat och klart

Mutor eller belöningar hör till livet, det är kanske inte så farligt att introducera det nu i trotsåldern? Se den som en tid av förhandlingar och kompromisser.

10. Stoppa konflikten i tid

Fånga upp konflikten innan den bryter ut. Är ni på väg att åka och handla, diskutera hur ni tänker er att det ska fungera innan sammanbrottet vid godisdisken. 

 

Källor: http://www.barnakuten.nu/, http://blogg.loppi.se/, Psykologiguiden, http://www.svd.se/arga-barn-behover-hjalp-att-tanka