En ny behandlingsmetod vid IBS skulle kunna innehålla smörsyra Bild: Mostphotos

Det här kan bli den nya behandlingsmetoden vid IBS

Forskare ska studera smörsyrans effekt på tarmen

Alla har vi någon koppling till folksjukdomen IBS. Är de inte vi själva som är drabbade så är det någon annan. Mot denna besvärliga mag- och tarmsjukdomen finns det tyvärr inget botemedel men forskningen går framåt.

Publicerad 2017-11-20 | Vardagspuls

Smörsyra är en fettsyra som bildas i samband med att bakterier i tjocktarmen bryter ner olika sorters kostfibrer. Att ha rikligt med smörsyra i tjocktarmen verkar vara bra eftersom man kunnat se att smörsyra är bra för människans hälsa då den har antiinflammatoriska egenskaper samt hjälper tarmen att stå emot giftiga substanser som kan leda till inflammationer, något som är förknippat hos personer med IBS.

Hos personer med IBS finns det en mindre mängd av de bakterier som producerar smörsyra jämfört med de som inte har IBS.

Vävnadsbitar från tarmen ska studeras

Nu har forskaren Rebecca Wall, som är verksam vid Örebro universitet, fått forskningspengar av Vetenskapsrådet för att studera om smörsyra skulle kunna användas för att behandla IBS som drabbar 10-15 procent av den svenska befolkningen och som ger symptom som diarré, förstoppning och återkommande smärta och obehag i buken.

– Vi ska använda en experimentell modell där vi studerar små vävnadsbitar från tarmen samt blodprover från en och samma försöksperson, innan och efter det att vi exponerat tarmen för smörsyra. Vi kommer att studera detta hos både friska personer och hos IBS-patienter, säger Rebecca Wall i ett pressmeddelande på universitetets hemsida.

Källa: Örebro universitet

Enkät!
Har du problem med magen?
0%
0%
0%