Äldre man blir undersökt Bild: Mostphotos

Det har störst påverkan på immunförsvaret

Fransk/svensk studie kan ha förklaringen

Den här tiden på året är det många som är sjuka. Det pratas mycket om vad man kan göra för att boosta immunförsvaret, men vad påverkar egentligen immunförsvaret? En fransk studie visar nu på vilka faktorer som påverkar vårt immunförsvar allra mest.

Publicerad 2018-03-09 | Vardagspuls

Om du ständigt åker på olika förkylningar eller infektioner har du säkert funderat på hur det egentligen står till med ditt immunförsvar. Forskare vid Pasteur-institutet i Paris och Lunds universitet har i en unik studie undersökt tusen friska personers gener och immunceller. Man har sedan analyserat de miljontals variablerna och där kunnat se vad som påverkar vårt immunförsvar.

Skräddarsydd medicinering är framtiden

Målet med den här typen av undersökningar är att i framtiden bättre kunna skräddarsy medicinering av olika sjukdomar. För att man ska kunna göra det behöver man ha mer kunskap om immunförsvaret och då är den här studien ett steg på vägen.

– Det går snabbt nu. Datorkraft och genteknik har förbättrats enormt de senaste åren och möjliggör helt nya slags analyser, säger Jacob Bergstedt, doktorand i reglerteknik och försteförfattare av studien till forskning.se.

Faktorerna som påverkar immunförsvaret

Studien visar på fyra faktorer som har en bred och kraftig påverkan på hela immunförsvaret. Förutom dessa fyra finns det också ett antal genetiska mutationer som har en mer lokal påverkan av immunförsvaret.

1. Rökning

Rökning har en väldigt bred och kraftig påverkan på immunsystemet. Studier som gjorts tidigare har sett att rökning har en koppling till ökad infektionsrisk, den här studien förklarar för första gången varför det ser ut så. Aktiva rökare har fler regulatoriska T-celler, de cellerna hämmar immunförsvaret vilket leder till sämre infektionsskydd.

2. Kön

Beroende på om du är född som man eller kvinna så finns det variationer i immunsystemet. Till exempel har kvinnor en ökad risk att drabbas av autoimmuna sjukdomar som till exempel reumatism eller celiaki.

Den här studien visar till exempel att kvinnor har fler celler av typen MAIT. De cellerna tros kunna orsaka autoimmuna sjukdomar. Att den aktuella studien nu visar att kvinnor har fler MAIT-celler skulle kunna förklara varför kvinnor har en ökad risk att drabbas av just såna sjukdomar.

3. Ålder

Immunförsvaret blir sämre med åldern, det är känt sedan tidigare. Den här studien visar att förändringarna av immunförsvaret är mer genomgående än vad man trott förut. Många delar av immunförsvaret minskar ju äldre du blir och det ökar risken för att drabbas av infektioner och kroniska sjukdomar.

4. CMV-virus

Det här viruset är ett herpesvirus som de allra flesta för förr eller senare utan att man märker av det. Viruset påverkar dock immunförsvaret väldigt mycket då de så kallade minnes T-cellerna som bekämpar viruset ökar kraftigt och kroppen lyckas ändå inte bli kvitt viruset.

Tidigare studier har visat att de som har det här herpesviruset har ett ökat skydd mot influensa och de ökade antalet av de här cellerna skulle kunna förklara varför.

Källa: Forskning.se