Snart är det dags att köpa julgran. Vad ska man tänka på och hur ska man sköta om granen så att den barrar minimalt. Journalisten Anna Benson som är uppvuxen med granar ger bästa tipsen för vad som inte funkar och vad som faktiskt funkar för att granen ska stå vacker så länge som möjligt.

Det visste du inte att du kunde göra av granbarr

Förr i tiden var granbarr en rik källa till c-vitamin. Och fortfarande finns det anledning att ta vara på de mjuka, färska skotten.
Varför inte göra dit eget granbarrs-te? Eller kanske testa en massageolja?

Publicerad 2015-11-30 | Vardagspuls

Granbarren innehåller en hel del kåda, oljor, mineraler och vitaminer. Särskilt mycket c-vitamin hittar du i de unga skotten. Och förr var granbarr därför en viktig förebyggare mot skörbjugg.

En klassiker är till exempel att göra sitt eget granbarrste. Det gör du genom att hälla 2 dl kokande vatten över en matsked krossade granskott. Låt dra 5-10 minuter, sila och drick.

Massageolja och sirap


Eller en massageolja: Krossa 100 gram granskott i en skål. Tillsätt 1,5 dl kallpressad olivolja, rör ihop och häll på burk med lock. Efter tio dagar är det dags att sila genom duk och sedan stå ytterligare ett par dagar tills oljan klarnar. Förvara i täta flaskor.

Det är också gott att göra sirap av späda granbarr: Plocka en burk full med skott, häll på råsocker, skaka runt litet då och då. Till slut kommer du att ha en underbar sirap som du kan testa på glassen till exempel.

Vi har hittat våra exempel i Granboken av Anna Benson. Där hittar du också ännu fler smarta användningsområden – t ex hostmedicin.