Grapefrukt Bild: Pixabay

Det visste du inte om grapefrukt

Superfrukten som också kan vara farlig

Att grapefrukt är en riktig superfrukt är inget nytt. Redan på 1930-talet började man äta enligt den så kallade grapefruktdieten för att gå ner i vikt. Och visst är grapefrukt både gott och nyttigt men i kombination med vissa läkemedel kan det bli riktigt fel.

Publicerad 2017-02-22 | Senast ändrad 2018-02-23 | Vardagspuls

Grapefrukten kan verkligen vara en riktig superfrukt. Precis som många andra citrusfrukter innehåller den mycket c-vitamin, perfekt nu i förkylningstider! C-vitamin bidrar desutom till starkare och friskare hår och naglar. Dessutom håller den vårt insulin på en jämn nivå och motverkar därför toppar och dalar i blodsockret. 

Kan skydda mot hjärtsjukdom

Forskning visar också att grapefrukt kan sänka ditt kolesterol och skydda mot åderförkalkning. Grapefrukt innehåller också lykopen som enligt forskning kan ge ett visst skydd mot cancer. Dessutom hjälper den kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som järn och folsyra på ett mer effektivt sätt. 

Då ska du se upp med grapefrukt

Det finns också en baksida med grapefrukt. Den kan hämma nedbrytningen av läkemedel och därför öka koncentrationen av läkemedlet i blodet. Detta kan i sin tur leda till ökade biverkningar av läkemedlet. Det gäller även om man äter eller dricker en liten mängd grapefrukt. Man vet inte vad i grapefrukten som gör detta, men det kan vara ämnet naringin som ger grapefrukten sin bittra smak. Läkemedlen som påverkas är bland annat läkemedel mot kärlkramp och högt blodtryck, viss cytostatika och en del p-piller. Läs alltid bipackssedeln noga och fråga din läkare om du är osäker. 

Frossa i superfrukten

Om du inte äter något läkemedel där grapefrukt kan bidra till ökade biverkningar är det fritt fram att frossa i superfrukten! Är du trött på att äta den som den är kommer här några tips på hur du kan servera den. 

Morgongrape 
Här serveras blodgrape med cottage cheese, nötter och banan. Gott, mättande och en riktig vitaminkick. 

Citrussallad med krämig topping
En krämig röra som serveras tillsammans en fräsch citrussallad. Välj dina egna favoriter! 

Citrussallad med fänkål och ädelostmousse
Denna friska citrussallad med doft av lakrits är god som den är eller serverad till middagen. Toppa med lite färsk timjan!