Jeanette Steijer svarar på frågor om barn, kost och ätstörningar i Vardagspuls den 15 mars.

Dietisten: Så får du ditt barn att äta bättre

Jeanette Steijer ger dig tipsen du inte vill vara utan

Vill ditt barn bara äta en sak? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer ger sina bästa tips för hur du få ditt barn att äta bättre och mer mångsidigt.

Publicerad 2016-03-15 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur får man barnen att äta en mångsidig kost – eller äta över huvud taget..? Ställ din fråga om barn och kost till dietisten Jeanette Steijer som snart finns på plats för att besvara den. Din fråga syns först när den fått ett svar.

12:20, 15 March 2016

Elin: Hej

Vardagspuls: Hej Elin! Har du någon fråga till vår dietist så kan du ställa den här.

12:31, 15 March 2016

Stefan: Min son på fyra år vägrar helt att äta grönsaker. Är det farligt om han inte gör det under en längre period?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Stefan,
I den perioden av barns liv är det inte helt ovanligt att de är mer selektiva och bestämmer sig för att inte äta t.ex. grönsaker. Det är inte farligt om det blir så i en period. Det viktigaste är att det inte utvecklar sig till en kamp om grönsakerna. Försök att fokusera på allt det andra bra han äter och frukt kanske går lättare? Fortsätt att servera grönsaker till era måltider och visa att ni tycker om och uppskattar dem. Kanke en liten skål som "snack" med små tomater, gurkstavar och morotsstavar som ni andra äter av. Ha tålamod! :-)

12:55, 15 March 2016

Pernilla: Hur vet man om barnet bara är kräsen eller om det är en ätstörning?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Pernilla,

VI denna typ av ätstörning so vi pratar om idag så finns det flera saker man tittar på. Ofta är barnet extremt begränsad i sina livsmedelsval och utesluter stora grupper av livsmedel. De äter kanske bara en typ av mat som t.ex potatis, kex och välling. Även när de erbjuds godis eller sötsaker så är det kanske bara vit glass som accepteras eller ett visst märke av kakor. Ofta så blir kanske barnets vikt och längd påverkat men det behöver inte alltid vara så. Man tittar också på om det är ett problem i samvaron med andra vilket ofta börjar visa sig när barnen kommer i skolåldern.

13:04, 15 March 2016

Orolig pappa: Hej, Min 7 årige son har sedan 2 veckors tid fått sväljfobi. Läkarna hittade inget fel i halsen vid endoskopi. Dricker endast Oboy, cirka 10 koppar om dagen + juice och eventuellt lite glass. Skall till barnpsykolog imorgon. Vanligt? Tips?

Jeanette Steijer, dietist: Hej orolig pappa,

Så bra att du får hjälp med detta! Då får ni prata mer om vad som kan vara orsaken och vad ni kan göra. Under tiden föröska att bara rent näringsmässigt försöka få i det som fungerar. Skulle rekommendera att ni eventuellt får näringsdrycker utskrivet av vården så att han får täckt sitt närings- och energibehov i denna period.
Hoppas det löser sig!

13:21, 15 March 2016

Nöjd mor: Vi är en kräsen familj, det är mycket som det är den ena eller den andra som inte äter. Sonen var väldigt kräsen som barn (godis, pannkakor och typisk barnmat gick bort, däremot var oliver, avocado och broccoli riktiga höjdare). Vi har haft filosofin, inte tvinga, inte göra en grej av det, man behövde inte ens smaka på allt. Resultat, en numera äldre tonåring som äter allt. Själv är jag uppvuxen med strider runt maten, varken jag eller min syster äter något av det som vi tvingades i som barn. Vi har fått många pikar genom åren att vi skämmer bort vår son, att han är hopplös när det gäller mat, att det kommer bli ett helvete när han blir vuxen etc. Min teori, helt ovetenskaplig, är att många gånger skapar föräldrarna matproblematiken. Kan väl tillägga att min smala, starka son drack välling (ur flaska) tills han blev ungefär fem. Dvs vi har gjort allt fel uppenbarligen, men resultatet blev ändå bra

13:28, 15 March 2016

Anna-Carina: Hej, min man och jag har lite olika syn på hur vi ska hantera barnen när de inte äter det vi lagat. Om jag vet att det som serveras en dag, t ex kyckling, inte riktigt gillas av barnen, menar min man att de ska äta en viss mängd för att de ska äta den mat som lagas. Jag tycker att det räcker att de smakar av maten/den specifika råvaran (alltid smaka lite) eftersom de successivt får vänja sig, och istället äta sig mätt på tillbehören ris/potatis och grönsaker och mjölk förstås. Vi serverar aldrig bröd till maten så de äter sig inte mätta på mackor. Jag är rädd att tvinga barnen skapar ett komplicerat förhållande till maten. Vad tycker du är rätt väg att gå?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Anna-Catarina,
Jag tror det viktigaste är att ni någonstans blir överens så att ni har samma strategi gentemot barnen så att det inte utvecklar sig till en kamp er imellan. Nu vet jag inte hur gamla er barn är men jag är mer på din linje att låta det ta lite tid med att vänja sig vid specifika livsmedel och smakar. Man kan behöva severa saker många gånger inna de accepteras. Bra att de inte äter sig mätta på mackor t.ex. vid måltiden.

13:28, 15 March 2016

Siv: hur tycker du man ska tänka kring det här med färger på maten? mina barn är väldigt skeptiska till allt som är grönt på tallriken...

Jeanette Steijer, dietist: Hej Siv,
Låt barnen äta grönsaker av alla andra färger och dem som de gillar så kommer de så småningom att börja med de gröna grönsakerna också.
Lycka till!

13:30, 15 March 2016