Jeanette Steijer svarar på frågor om barn, kost och ätstörningar i Vardagspuls den 15 mars.

Dietisten: Så får du ditt barn att äta bättre

Jeanette Steijer ger dig tipsen du inte vill vara utan

Vill ditt barn bara äta en sak? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer ger sina bästa tips för hur du få ditt barn att äta bättre och mer mångsidigt.

Publicerad 2016-03-15 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur får man barnen att äta en mångsidig kost – eller äta över huvud taget..? Ställ din fråga om barn och kost till dietisten Jeanette Steijer som snart finns på plats för att besvara den. Din fråga syns först när den fått ett svar.

12:20, 15 March 2016

Elin: Hej

Vardagspuls: Hej Elin! Har du någon fråga till vår dietist så kan du ställa den här.

12:31, 15 March 2016

Stefan: Min son på fyra år vägrar helt att äta grönsaker. Är det farligt om han inte gör det under en längre period?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Stefan,
I den perioden av barns liv är det inte helt ovanligt att de är mer selektiva och bestämmer sig för att inte äta t.ex. grönsaker. Det är inte farligt om det blir så i en period. Det viktigaste är att det inte utvecklar sig till en kamp om grönsakerna. Försök att fokusera på allt det andra bra han äter och frukt kanske går lättare? Fortsätt att servera grönsaker till era måltider och visa att ni tycker om och uppskattar dem. Kanke en liten skål som "snack" med små tomater, gurkstavar och morotsstavar som ni andra äter av. Ha tålamod! :-)

12:55, 15 March 2016

Pernilla: Hur vet man om barnet bara är kräsen eller om det är en ätstörning?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Pernilla,

VI denna typ av ätstörning so vi pratar om idag så finns det flera saker man tittar på. Ofta är barnet extremt begränsad i sina livsmedelsval och utesluter stora grupper av livsmedel. De äter kanske bara en typ av mat som t.ex potatis, kex och välling. Även när de erbjuds godis eller sötsaker så är det kanske bara vit glass som accepteras eller ett visst märke av kakor. Ofta så blir kanske barnets vikt och längd påverkat men det behöver inte alltid vara så. Man tittar också på om det är ett problem i samvaron med andra vilket ofta börjar visa sig när barnen kommer i skolåldern.

13:04, 15 March 2016

Orolig pappa: Hej, Min 7 årige son har sedan 2 veckors tid fått sväljfobi. Läkarna hittade inget fel i halsen vid endoskopi. Dricker endast Oboy, cirka 10 koppar om dagen + juice och eventuellt lite glass. Skall till barnpsykolog imorgon. Vanligt? Tips?

Jeanette Steijer, dietist: Hej orolig pappa,

Så bra att du får hjälp med detta! Då får ni prata mer om vad som kan vara orsaken och vad ni kan göra. Under tiden föröska att bara rent näringsmässigt försöka få i det som fungerar. Skulle rekommendera att ni eventuellt får näringsdrycker utskrivet av vården så att han får täckt sitt närings- och energibehov i denna period.
Hoppas det löser sig!

13:21, 15 March 2016

Nöjd mor: Vi är en kräsen familj, det är mycket som det är den ena eller den andra som inte äter. Sonen var väldigt kräsen som barn (godis, pannkakor och typisk barnmat gick bort, däremot var oliver, avocado och broccoli riktiga höjdare). Vi har haft filosofin, inte tvinga, inte göra en grej av det, man behövde inte ens smaka på allt. Resultat, en numera äldre tonåring som äter allt. Själv är jag uppvuxen med strider runt maten, varken jag eller min syster äter något av det som vi tvingades i som barn. Vi har fått många pikar genom åren att vi skämmer bort vår son, att han är hopplös när det gäller mat, att det kommer bli ett helvete när han blir vuxen etc. Min teori, helt ovetenskaplig, är att många gånger skapar föräldrarna matproblematiken. Kan väl tillägga att min smala, starka son drack välling (ur flaska) tills han blev ungefär fem. Dvs vi har gjort allt fel uppenbarligen, men resultatet blev ändå bra

13:28, 15 March 2016

Anna-Carina: Hej, min man och jag har lite olika syn på hur vi ska hantera barnen när de inte äter det vi lagat. Om jag vet att det som serveras en dag, t ex kyckling, inte riktigt gillas av barnen, menar min man att de ska äta en viss mängd för att de ska äta den mat som lagas. Jag tycker att det räcker att de smakar av maten/den specifika råvaran (alltid smaka lite) eftersom de successivt får vänja sig, och istället äta sig mätt på tillbehören ris/potatis och grönsaker och mjölk förstås. Vi serverar aldrig bröd till maten så de äter sig inte mätta på mackor. Jag är rädd att tvinga barnen skapar ett komplicerat förhållande till maten. Vad tycker du är rätt väg att gå?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Anna-Catarina,
Jag tror det viktigaste är att ni någonstans blir överens så att ni har samma strategi gentemot barnen så att det inte utvecklar sig till en kamp er imellan. Nu vet jag inte hur gamla er barn är men jag är mer på din linje att låta det ta lite tid med att vänja sig vid specifika livsmedel och smakar. Man kan behöva severa saker många gånger inna de accepteras. Bra att de inte äter sig mätta på mackor t.ex. vid måltiden.

13:28, 15 March 2016

Siv: hur tycker du man ska tänka kring det här med färger på maten? mina barn är väldigt skeptiska till allt som är grönt på tallriken...

Jeanette Steijer, dietist: Hej Siv,
Låt barnen äta grönsaker av alla andra färger och dem som de gillar så kommer de så småningom att börja med de gröna grönsakerna också.
Lycka till!

13:30, 15 March 2016

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”