Dietisten: Se till att alltid ha det här hemma

Chatt och klipp

Hur får du dina barn att äta bra och balanserad kost utan att bli en matpolis? Och var finns de största sockerfällorna? Dietisten Jennie Nyenvik svarar på tittarfrågor om barn och kost.

Publicerad 2016-02-09 | Vardagspuls
 

Föreningen Glimma i Falun för in träning i vardagen på ett positivt sätt hos barn som har problem med övervikt. 

Vardagspuls: Hur får du dina barn att äta bra och balanserad kost utan att bli en matpolis? Och var finns de största sockefällorna? Ställ din fråga till Jennie Nyenvik om barn och kost här. Din fråga kommer att publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad.

14:58, 8 February 2016

Åsa K: Mina barn i 7-årsåldern vill inte ens äta smoothie till frukost, vad kan jag stoppa i dom? Är typ risifrutti ett ok alternativ?

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Åsa
Visst är risifrutti ett alternativ men kanske inte det bästa. Gillar dina barn pannkakor? Servera detta med lite keso och bär i så fall. Eller yoghurt med müsli och bär. Att äta något till frukost är bättre än att inte få i sig något alls.

13:14, 9 February 2016

Lotta: Jag kan tycka att vi ibland hetsar för mycket kring att allt ska vara nyttigt, och utan socker - är det inte bättre att de får matglädje och äter allt - både med och utan socker?

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Lotta, det hetsas ALLDELES för mycket idag. Jag tycker man ska försöka vara ganska lugn kring maten men försöka se till att det finns bra alternativ, exempelvis färs frukt till frukost, inte bara oboy i glasen osv.

13:16, 9 February 2016

Kalle: Jag har en dotter som är otroligt selektiv i sitt ätande. Detta resulterar i att vi ofta anpassar oss och lagar något annat till henne. Därför vi vill ju att hon skall få i sig något. Dessvärre väljer man oftast något lättlagat till henne då - Nuggets, fiskpinnar, köttbullar - inte alltid halvfabrikat men visst. När hon vägrar är det lätt att plocka fram något säkert kort ur kylen. Jag vill inte tvinga i henne mat - tror det gör mer skada än nytta. Skapa ångestkänslor kring middagsätande vill man ju inte vara orsak till. Jag vill inte heller fortsätta som vi gör. Jag drömmer om en dag då vi alla fyra sitter harmoniskt kring ett middagsbord och kvittrar om våra fantastiska arbets- och skoldagar. Hur löser jag det Jenny? Vilken mat är lockande, nyttig och god för en hel familj?

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Kalle
Det är inget fel i lättlagat såsom nuggerts, köttbullar etc. Se bara till att variera tillbehören såsom risk, pasta, potatis och någon god grönsak eller frukt/bär till. Mos + köttbullar + morotsstavar = bra middag. Ris+nuggerts+banan + yoghurtsås = bra...

13:20, 9 February 2016

Agneta: Hur ska jag tänka för att variera maten - min dotter tycker bara om spagetti och pannkakor. Hur ska jag göra för att få i dom grönsaker?

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Agneta
Stavar, smoothies, figurer, dipp... Att riva morötter till spagettin eller blanda banan i pannkakorna. Frys en banan på en pinne och servera som glass. Lägg/mosa lingon o ett glas mjölk och drick till maten. Blanda in dottern i matlagningen då hon får skala, dela, riva... så kanske hon har större benägenhet att testa! Lycka till...

13:25, 9 February 2016

Per: Är det farligt när barn bara vill äta samma sak längre perioder, t ex korv och makaroner? Är det vanligt att barn får bristsjukdomar?

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Per
Det vi idag har brist på i Sverige är järn och ev D-vitamin. Att bara äta korn och makaroner är inte så bra utifrån järnets perspektiv. Kött innehåller mer järn än korv + att det behövs någon c-vitamin (frukt, bär, grönsak) i samband med måltiden för att man ska ta upp järnet. Variera gärna korven men köttbullar, lax etc och se till att servera något färgglatt

13:27, 9 February 2016

Hasse B: Min son hatar banan. Ska jag föröka få honom att gilla det? Det är ju så bra till så mkt, smoothies tex.

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Hasse, testa att frys bananen och se om han gilla det bättre. Annars låt det vara och testa någon annan frukt eller bär. Det viktiga är att han få i sig något nyttigt.

13:28, 9 February 2016