Dietisten: Se till att alltid ha det här hemma

Chatt och klipp

Hur får du dina barn att äta bra och balanserad kost utan att bli en matpolis? Och var finns de största sockerfällorna? Dietisten Jennie Nyenvik svarar på tittarfrågor om barn och kost.

Publicerad 2016-02-09 | Vardagspuls
 

Föreningen Glimma i Falun för in träning i vardagen på ett positivt sätt hos barn som har problem med övervikt. 

Vardagspuls: Hur får du dina barn att äta bra och balanserad kost utan att bli en matpolis? Och var finns de största sockefällorna? Ställ din fråga till Jennie Nyenvik om barn och kost här. Din fråga kommer att publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad.

14:58, 8 February 2016

Åsa K: Mina barn i 7-årsåldern vill inte ens äta smoothie till frukost, vad kan jag stoppa i dom? Är typ risifrutti ett ok alternativ?

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Åsa
Visst är risifrutti ett alternativ men kanske inte det bästa. Gillar dina barn pannkakor? Servera detta med lite keso och bär i så fall. Eller yoghurt med müsli och bär. Att äta något till frukost är bättre än att inte få i sig något alls.

13:14, 9 February 2016

Lotta: Jag kan tycka att vi ibland hetsar för mycket kring att allt ska vara nyttigt, och utan socker - är det inte bättre att de får matglädje och äter allt - både med och utan socker?

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Lotta, det hetsas ALLDELES för mycket idag. Jag tycker man ska försöka vara ganska lugn kring maten men försöka se till att det finns bra alternativ, exempelvis färs frukt till frukost, inte bara oboy i glasen osv.

13:16, 9 February 2016

Kalle: Jag har en dotter som är otroligt selektiv i sitt ätande. Detta resulterar i att vi ofta anpassar oss och lagar något annat till henne. Därför vi vill ju att hon skall få i sig något. Dessvärre väljer man oftast något lättlagat till henne då - Nuggets, fiskpinnar, köttbullar - inte alltid halvfabrikat men visst. När hon vägrar är det lätt att plocka fram något säkert kort ur kylen. Jag vill inte tvinga i henne mat - tror det gör mer skada än nytta. Skapa ångestkänslor kring middagsätande vill man ju inte vara orsak till. Jag vill inte heller fortsätta som vi gör. Jag drömmer om en dag då vi alla fyra sitter harmoniskt kring ett middagsbord och kvittrar om våra fantastiska arbets- och skoldagar. Hur löser jag det Jenny? Vilken mat är lockande, nyttig och god för en hel familj?

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Kalle
Det är inget fel i lättlagat såsom nuggerts, köttbullar etc. Se bara till att variera tillbehören såsom risk, pasta, potatis och någon god grönsak eller frukt/bär till. Mos + köttbullar + morotsstavar = bra middag. Ris+nuggerts+banan + yoghurtsås = bra...

13:20, 9 February 2016

Agneta: Hur ska jag tänka för att variera maten - min dotter tycker bara om spagetti och pannkakor. Hur ska jag göra för att få i dom grönsaker?

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Agneta
Stavar, smoothies, figurer, dipp... Att riva morötter till spagettin eller blanda banan i pannkakorna. Frys en banan på en pinne och servera som glass. Lägg/mosa lingon o ett glas mjölk och drick till maten. Blanda in dottern i matlagningen då hon får skala, dela, riva... så kanske hon har större benägenhet att testa! Lycka till...

13:25, 9 February 2016

Per: Är det farligt när barn bara vill äta samma sak längre perioder, t ex korv och makaroner? Är det vanligt att barn får bristsjukdomar?

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Per
Det vi idag har brist på i Sverige är järn och ev D-vitamin. Att bara äta korn och makaroner är inte så bra utifrån järnets perspektiv. Kött innehåller mer järn än korv + att det behövs någon c-vitamin (frukt, bär, grönsak) i samband med måltiden för att man ska ta upp järnet. Variera gärna korven men köttbullar, lax etc och se till att servera något färgglatt

13:27, 9 February 2016

Hasse B: Min son hatar banan. Ska jag föröka få honom att gilla det? Det är ju så bra till så mkt, smoothies tex.

Jennie Nyenvik, dietist: Hej Hasse, testa att frys bananen och se om han gilla det bättre. Annars låt det vara och testa någon annan frukt eller bär. Det viktiga är att han få i sig något nyttigt.

13:28, 9 February 2016

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”