Bild: Arla Köket

Dietisten: ”Genvägar innebär ofta dolda sockerfällor

Dietisten Jennie Nyenvik om bra och balanserad kost för barn och hur man ska tänka kring barn och övervikt.

Publicerad 2016-02-08 | Vardagspuls
 • Vilka är de vanligaste missarna man som förälder gör när det kommer till att förse sitt barn med “bra” mat?

Man tjatar för mycket om saker som egentligen inte är av betydelse. Vi föräldrar läser en rubrik i tidningen och då handlar vardagen att kämpa mot just den produkten. Försök att inte sätta förbud och älta det utan ist uppmuntra och lyfta de nyttiga livsmedlen. Man får välja sina fighter.

 

 

 • Vilka är de största sockerfällorna som vi inte känner till?

Så fort man försöker hitta genvägar och väljer halvfabrikat eller helfabrikat är det oftast tillsatt socker och andra tillsatser.

Tex, Fruktyoghurt, bröd, ketchup, pesto. Köper man något som inte finns naturligt i naturen så har man satt till något. Man hittar det ofta i lightprodukter.

Så fort en helfet produkt är lättad tex och blir en lightprodukt då brukar man tillsätta socker.

 

 • Hur mycket ska man uppmuntra sitt barn att äta “nyttigt” utan att det får fel effekt? Hårfin gräns mellan att pusha och uppmuntra.

Man ska inte göra en grej av det utan se till att det finns schyssta saker hemma. Det ska finnas en kyl och ett skafferi med bra val på produkter.

Om man vill ge sitt barn något med socker i ska man helst hålla sig till en produkt per gång eller dag. Äter man en smörgås med sylt kanske man dricker ett glas mjölk till istället för exempelvis chokladryck.

 

 • Enkla snacks och maträtter med hög näringstäthet som barn gillar eller bör äta?

Morotsstavar, paprika stavar, rädisor, selleri och en yoghurt-dip. Popcorn är nog det snackset som är mest okej om man poppar dem själv. Egen smoothie med naturell yoghurth, bär och frukt. Pannkakor utan smör och sylt och istället ha keso och skivat äpple. Tunnbrödsrullar med rolig fyllning. Ägg i alla dess former är bra, kokt, stekt eller färgglada omeletter.

Mugcake = de kan blanda själva i en mugg och ställa in i micron. Huvudingredienserna är ägg, mosadbanan och lite gryn och om man vill ha blåbär eller nötter i. Rosta nötter och frön och egen smaksättning är ett väldigt bra snacks.

 

 • Att få barn precis som vuxna att äta allsidigt har vi fått lära oss är viktigt, är det det?

Ja, just för att man inte ska fastna i att äta ensidigt. Man behöver välsammansatta måltider för att få i sig alla vitaminer och mineraler. Det är bra för kroppen att variera sig lite. I synnerhet barn som växer behöver protein, kolhydrater och fett.

 

 

 • Behöver nyttigt alltid ta längre tid att laga för stressade föräldrar?

Nej, såklart inte! Planering och fantasi.

Gör storkok och ha de fryst att plocka fram. Steka fryst fisk går snabbt.

Koka pasta och ris går snabbt.

Tex: Spaghetti och köttfärssås med rivna morötter

Frysta laxfiléer in i ugnen med mathavre till och yogurthsås

Potatis och purjolökssoppa med ett roligt bröd till, kanske tex mjuka tacobröd man steker med ost, skinka och svamp i till små quesadillas.

 

 • Hur ska man kunna reglera vad barnen äter på tex dagis, när man inte själv kan vara med?

Man måste hemma försöka få de att äta allt och då kommer de göra det på förskolan också. Var trägen och fortsätt ställa fram just den där nya rätten eller livsmedlet upp till 15 ggr för att barnet ska bli nyfiket och prova.

Förskole maten brukar vara bra som den är.

 

 • Hur ska man göra för att inte skapa trauma kring barnens matintag?

Ät och servera bra mat. Ät lika bra mat själv, då kommer barnen också äta det så småningom.

Tvinga inte barnet att äta om det inte vill. Ge något litet innan läggning istället men gör det inte till en vana.

 

 • När ska man bli orolig? Vad ska man titta efter?

Jag tror många oroar sig alldeles alldeles för tidigt. Om barnet matvägrar och går ned i vikt då ska man ju definitivt oroa sig men annars är de bra att reglera sig. Äter de dåligt två dar så äter de oftast igen.

Man ska inte se varje dag för sig att barnet fått i sig utan tänk veckovis istället. Har de fått i sig vad de behöver under en vecka är det bra.

 

Börjar man bli orolig åt andra hållet samma sak där, servera bra mat och undvik godis och läsk som ger tomma kalorier utan en massa energi som inte mättar. Grönsaker, fibrer och protein mättar bra. Så rena livsmedel som går.

Står man i flinghyllan och jämför tex och inte vet vad man ska välja. Nyckelhålsmärkt är då väldigt bra att ta. Då är det oftast mindre socker i.

 

 • Vart vänder man sig för att få hjälp om man är orolig?

Skolsköterska är ett bra alternativ annars BVC skulle jag säga.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”