Smilla Luuk och Sofia Antonsson gästade Vardagspuls och pratade om glutenintolerans i Vardagspuls 27 september.

Dietisten om glutenintolerans: ”En livslång diagnos”

Chatt med dietisten: ”Kan glutenfri kost hjälpa mot acne”

Allt fler blir glutenintoleranta. Dietisten Sofia Antonsson och glutenintoleranta bloggaren Smilla Luuk svarar på tittarfrågor om glutenintolerans.
– Det är en livslång diagnos där tarmluddet försvinner och man kan inte ta upp näring, förklarar Sofia Antonsson.
– Om man är glutenintolerant är det strikt noll gluten i kosten som gäller. Man mår bättre och får mer energi om man slutar äta det, säger Sofia Antonsson

Publicerad 2015-10-27 | Vardagspuls

Vardagspuls: Dietisten Sofia Antonsson och glutenintoleranta Smilla Luuk som driver bloggen glutenfritt liv svarar på era frågor här i chatten. Din fråga kommer att publiceras så snart den blivit besvarad.

15:54, 27 October 2015

rebecca: Till Sofia: Min dotter är 8 år och har börjat klaga mycket på maten och vi vet inte riktigt vad som är fel - tankarna har klart gått till laktos och gluten men hur gjorde ni när du blev sjuk smilla?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Rebecca! Som alltid när det gäller barn och ont i magen är det först och främst en utredning hos en barnläkare. Efter tester för gluten och laktos kan man med hjälp av en dietist få hjälp av utesluta livsmedel för att få klart vad det är barnet reagerar på. Glutenintolerans visar sig på ett blodprov, men det kan vara så att ditt barn reagerar mit fibrerna i sädesslagen vilket är vanligt när man har en känslig mage eller IBS. Det är viktigt att inte själv börja laborera med kosten innan alla tester är tagna.

17:34, 27 October 2015

Peter: Sofia: vilken rätt är bäst att bjuda på under en glutenfri middag?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Peter!
Jag brukar rekommendera ren mat som kött, fisk eller fågel med ris eller potatis till. En yoghurtsås till är också gott!

17:35, 27 October 2015

Louise: Smilla: min dotter är 8 år och har börjat klaga mycket på maten och vi vet inte riktigt vad som är fel - tankarna har klart gått till laktos och gluten men hur gjorde ni när du blev sjuk smilla?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Louise! Jag hade ofta ont i magen, och var inte längre sugen på bakverk och bröd jag tidigare tyckt om. Vi gick till min husläkare och gjorde ett blodprov, som ledde vidare till att jag fick göra en gastroskopi. Så gå till läkaren och testa din dotter!

17:36, 27 October 2015

Jeanette: jag gillar att baka och vill gärna testa lite andra alternativ än mina inkörda grejer - vad ska jag tänka på om jag vill börja baka glutenfritt? är smakerna samma?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Rebecca!
Det är inte samma smak och konsistens på glutenfritt bröd eftersom glutenproteinet är det som ger brödet viskositet och fluffighet. Däremot går det utmärkt att baka gott bröd utan gluten! Börja med ett enkelt recept och använd en glutenfri mjölmix. jag gillar fillimpan med bikarbonat som inte behöver jäsa. Det är ett gott och bra nybörjarbröd!

17:37, 27 October 2015

Emma: Hej! Jag är glutenintolerant, vilket är ditt favoritrecept Smilla?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Emma! Jag gillar saker som inte "känns" glutenfria, typ kladdkaka eller kärleksmums bakade på glutenfri mjölmix! Det är enkla saker som är svåra att misslyckas med.

17:38, 27 October 2015

Mia: Jag är laktos och min morbror gluten! Vilket ibland kan bli jobbigt när ngn fyller år. Oftast har det blivit chokladpudding till efterrätt men känner jag börjar tröttna å ha de varje gång! Har ni ngt annat gott men inte för sött pga av att både jag och mamma har diabetes oxå!

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Mia! Testa att blanda laktosfri turkisk yoghurt med färska hallon - det är supergott! Och så kan man toppa av något crunchy, typ gluten- och laktosfria kaksmulor eller liknande.

18:16, 27 October 2015

Mari: Bra att ni tar upp glutenintolerans, men ett tips är ni tav upp även mjölkproteinallergi/intolerans, alltså även utan både mjölksocker och mjölkprotein. Det skulle också vara bra att ni förklarar skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinintolerans.

18:20, 27 October 2015

Susanne: Hej. Fråga: kan man använda Dinkelmjöl om man är känslig mot gluten?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Susanne! Nej, du kan inte använda dinkelmjöl om du är känslig mot gluten.

18:20, 27 October 2015

gisela : Vad andvänder man för glutenfritt mjöl till tex pannkakor sockerkaka med mera

Sofia Antonsson, dietist: Hej Gisela!
Det går bra med en glutenfri mjölmix eller bara rismjöl som är ett neutralt mjöl. Den glutenfria mixen har ofta fibertillsatser som gör att pannkakorna håller ihop. Annars får du tillsätta lite fiberhusk.
Sofia

18:24, 27 October 2015

Anna: Hej! Jag har ofta uppblåst mage, men känner att jag mår bättre när jag undviker bröd. Kan jag vara glutenintolerant?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Anna! Gå till en läkare och testa dig så får du ett säkert svar!

18:24, 27 October 2015

Nyfiken: Kan glutenfri kost förbättra svår acne?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Nyfiken!
Ja, kanske. Mitt råd är att ta kontakt med en läkare för att ta ett glutenprov och därefter kan du prova att ta bort gluten i ett par månader och utvärdera hur du mår.
Sofia

18:25, 27 October 2015

Märit: Hej vilket mjöl kan jag använda när jag inte tål veteprotein ?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Märit!
Det finns mängder med mjölsorter för den som inte tål gluten. Det kan vara ris, majs, potatis, hirs, bovete, quinoa, teff, durra, havre eller sojamjöl. Bara att välja efter eget tycke och smak.
Sofia

18:26, 27 October 2015

jessika: Jag är 24 årig tjej som gjort gastroskopi men de visade att jag inte va glutenintolerans men läkaren sa att man kan vara de ändå, stämmer de? Jag känner att jag mår bättre när jag inte äter de

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Jessika! Ja, absolut! Då har du inte celiaki, glutenintolerans, utan är "endast" glutenkänslig. Om du känner att du mår bättre utan gluten så kan du absolut plocka bort det ur din kost.
Smilla

18:26, 27 October 2015

Ellenor: Hej! Hur kan jag göra ett recept som innehåller rågsikt och grovt rågmjöl glutenfritt? Samt exakt vilka sorter innehåller gluten??

Sofia Antonsson, dietist: Hej Ellenor!
Vete, korn, råg och dinkel innehåller gluten. Havre innehåller inte gluten naturligt, men kan kontamineras med gluten i fabriker. Det går inte att byta rågmjöl mot glutenfritt rakt av. Du bör tillsätta någon sorts fibertillsats som fiberhusk, fibrex eller pofiber. Sen är det bara att exprimentera. Glutenfri deg är ofta lösare och mer svårhanterlig än vanlig.
Sofia

18:28, 27 October 2015

Mine : Hej Sofia (dietisten) Jag är glutenintolerant och äter tyvärr vete. Är detta farligt för mig? Ammar nu dessutom min 3 månaders bebis. Fick min diagnos efter jag fick mitt första barn 2006, och det va skit jobbigt att ställa om allt. Undrar vad som händer, för jag har inga ytliga symtom liksom. Tack så himla mkt. /

Sofia Antonsson, dietist: Hej Mine!
Det värsta som kan hända är att din tarm skadas så att tarmluddet försvinner. Därmed blir det svårare att ta upp näring och det finns risk för andra sjukdomar. Mitt råd är att du absolut undviker gluten för att må så bra som möjligt.
Sofia

18:30, 27 October 2015

Klara: Hej! Vad är skillnaden på glutenfri mjölmix och "rena" mjölsorter så som bovetemjöl etc.?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Klara! Glutenfri mjölmix är en blandning av olika "rena" mjölsorter - ofta ris och potatis mm. I glutenfria mjölmixer finns också ofta något extra typ av bindemedel så som guarkärnmjöl eller eller xantangummi. Ibland finns det även tillsatser i glutenfria mjölmixer i form av socker och olika E-ämnen.

18:31, 27 October 2015

esmat: Är jäst är glutenfri ?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Esmat! Ja, jäst är glutenfritt!

18:31, 27 October 2015

Louise : Hej! Vi har en 1-åring som tål gluten men vi har läst mycket om att det egentligen inte är så bra för kroppen. Kan hela familjen gå över till glutenfritt eller finns det bara anledning om man är känslig för gluten?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Louise!
Visst går det bra att hela familjen äter glutenfritt. Barnen får ju ändå i sig gluten i skola/förskola så det blir ingen strikt glutenfri kost. Det viktiga är att ni går och testar er allihopa INNAN ni börjar med glutenfri kost.
Sofia

18:31, 27 October 2015

Carina: Jag vill tipsa om Durramjöl och Teff även xantangummi (som låter lite skumt kanske) men fungerar att få degen mer elastisk.

18:31, 27 October 2015

Frida, förändrad symtom?: Hej Jag är 45 och har varit glutenintoelerant sedan jag var 4 år. Jag har kunnat fuska ända fram till min första graviditet. När jag tidigare hade så kände jag bara att jag fick ont i magen, uppblåst mage och att värdena blev sämre förstås. Jag åt alltid tillskott av järn och zink pga att jag fuskade så mkt. Men efter min första graviditet vid 37 års ålder så hände ngt. Om jag nu fuskar så tar det ca 2 timmar så blir jag MEGAMAGSJUK, det kommer från 2 håll och håller på så i flera timmar och därefter är jag helt slaktad 1 dag. Vad kan den förändringen bero på? Hälsningar Frida

Sofia Antonsson, dietist: Hej Frida!
Visst kan symtomen förändras, särskilt om du inte har varit helt strikt under en period. Att du reagerar så starkt beror nog på att din tarm är väldigt irriterad och därför får du en starkare reaktion. Mitt råd är att du äter strikt glutenfritt from nu. Det tar ca 6 mån för tarmluddet att växa tillbaka när du börjat äta strikt glutenfritt. Därefter ser du en förbättring i dina zink och järnvärden.
Sofia

18:35, 27 October 2015

Louise : Hej! Har du några bra frukosttips om jag skulle vilja utesluta gluten?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Louise! Jag gillar att variera det glutenfria brödet/den glutenfria müslin med grekisk yoghurt med honung och nötter, fruktsallad, chiapudding och äppelsallad bestående av äpplen, rena havregryn och kanel på morgonen. Äppelsallad är särskilt härligt så här i skördetider.
Smilla

18:36, 27 October 2015

peter: hej jag undrar varför kallar man det glutenintolerans när det är en allergi. säger man allergi så tror jag att man förstår vad det är.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Peter!
Det är helt riktigt att det egentligen borde heta glutenallergi eftersom den som har celiaki har antikroppar mot gluten i blodet. Inom vården använder vi främst begreppet Celiaki, men kanske skulle vi använda glutenallergi oftare för att alla ska förstå att man inte kan äta något gluten alls när man har celiaki.
Sofia

18:39, 27 October 2015

Louise : Hej! Skulle gärna använda mjölmixen men har hört att ris innehåller arsenik så jag undviker allt med ris. Finns det bra alternativ?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Louise! Jadå, om du vill undvika rismjöl kan du istället baka med "rena mjöler" så som bovetemjöl och teffmjöl! Det finns dessutom flera glutenfria mjölmixer som inte innehåller rismjöl.
Smilla

18:39, 27 October 2015

CeliaKi: Hej! Hur pass pålitligt är ett självtest av glutenintolerans från apoteket?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Celiaki!
Testerna ska vara tillförlitliga, men jag rekommenderar ändå alltid att man tar kontakt med sin läkare för att få hjälp att tolka resultatet och därefter besluta om glutenintoleransen ev behöver verifieras med en gastroskopi.
Sofia

18:40, 27 October 2015

Ellenor: Hej! Vad kan jag använda istället för vetemjöl och samtidigt få samma eller snarlikt resultat??

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Ellenor! Om du ska baka någonting som från början är en smet - typ sockerkaka eller muffins - går det ofta bra att byta ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Vid degar krävs ofta ett glutenfritt recept från början, där är det svårare att byta ut vetemjöl rakt av mot glutenfri mjölmix. Men det finns det massa bra glutenfria recept (i min bok bland annat heh ;))

18:42, 27 October 2015

Amanda: Vilka mjölsorter tåler man om man är ibs? Gjorde ett glutentest och det visade att jag inte är glutenintolerant men jag äter inte gluten för att jag mår bättre utan det. Läkaren säger att jag förmodligen har ibs, vad innebär det?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Amanda!
De flesta glutenfria sorter som ris, majs, bovete, hirs och quinoa är ok. Att du har IBS innebär att du reagerar mot fibrerna i sädesslagen, det är dessa som ger uppblåsthet, gaser och avföringsrubbningar. Genom att välja glutenfritt får du bort både fiberena och gluten så att magen blir lugn och glad!
Sofia

18:42, 27 October 2015

Oscar: Hej! Undrar om det finns ett samband mellan olika hudproblem såsom eksem/finnar och gluten?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Oscar!
Det finns något som heter hudceliaki och som därför kan ge just dessa problem. Om du inte har varit hos läkaren, gå dit och ta ett test. Därefter kan du ta bort gluten. Om du är osäker på hur du ska göra kan du ta hjälp av en dietist.
Sofia

18:44, 27 October 2015

Jessica: Hej jag är väldigt noga när jag befinner mig hos andra människor i min omgivning att man verkligen dela på mitt glutenfria å det som inte är det. Hur känsligt är det tex med smulor osv? Kan jag bli sjuk om jag får i mig smulor av icke glutenfritt?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej! Alla är olika känsliga, men generellt så ska man vara försiktig även med smulor. Har du celiaki så skadar även lite gluten tarmen. Är du däremot glutenkänslig så är det inte lika "farligt" att få i sig några smulor.
Smilla

18:44, 27 October 2015

Sofia : Hej! Jag tog bort gluten från min kost förra året (har ätit ytterst lite glutenprodukter det senaste året) och ska nu gå till läkaren den 11 november för att testa mig. Jag har sen i fredags börjat äta lite gluten igen och jag undrar kommer testet kunna visa något? Eller hur länge måste jag äta gluten innan det kan visas?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Sofia! Om du har ätit glutenfritt under en längre period så har din kropp troligtvis anpassat sig till den glutenfria kosten, och i så fall kommer testet inte visa någonting. Prata med din läkare!

18:47, 27 October 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor, nu stänger vi chatten för ikväll!

18:47, 27 October 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”