Fritt från-trenden kan skapa stress hos människor Bild: Johnér

Dietisten Sofia Antonsson: Fritt från-trenden skapar onödig stress

”Glutenfritt inte alltid nyttigare för magen”

Allt fler väljer bort gluten och laktos. Dietisten Sofia Antonsson menar att det kan ha att göra med att man väljer en viss livsstil och att man ska ha klart för sig att välja bort-trenden inte alltid är den bästa för magen. Så hur ska man tänka då? Här får du tips!

Publicerad 2017-02-08 | Sofia Antonsson

Välja bort-trenden är här på allvar. En undersökning från Brödinstitutet visar att nästan hälften av svenskarna regelbundet konsumerar fritt-från produkter som till exempel glutenfritt och laktosfritt. Vikt och maghälsa är de två vanligaste anledningarna till att man konsumerar dessa produkter. Intressant eftersom varken glutenfritt eller laktosfritt i sig är nyttigare eller har så mycket att göra med vikten. Magen däremot mår ju ofta bättre av de valen, men långt ifrån alla behöver ta bort dessa produkter helt.

”Som att gå till gymmet”

Varför väljer då så många människor bort? Jag tror att det finns flera anledningar till det. Dels har det blivit vanligare att man visar vem man är, sin identitet, genom sättet man äter på. Det har blivit en livsstil att äta på ett visst sätt liksom att gå till gymmet, göra en svensk klassiker eller en Iron man. Det har också blivit allt fler som väljer bort livsmedel för att man helt enkelt mår bättre utan dessa.

Jag tänker bara att det kan skapa onödig stress och bli socialt jobbigt att tacka nej så det kan vara läge att lägga upp en strategi för det innan man börjar välja bort. Kanske räcker det med att äta på ett visst sätt när man är hemma och enklare kan kontrollera intaget?

Börja med att göra ett test

Min ståndpunkt är så här: Ät vad du vill, välja bort, lägg till, men gör det för att du förstår varför du väljer bort. Att bara äta glutenfritt utan egentlig anledning kan leda till att man begränsar sitt intag onödigt mycket. Dessutom kan man fortfarande få i sig ämnen som stör magen eftersom glutenfria ersättningsprodukter kan innehålla dessa.

Är det gluten eller FODMAP som är boven vid magproblem 

Om du överväger att ta bort gluten så är en bra regel att börja med att ta ett test för celiaki (glutenintolerans) först. Sen är det fritt fram att välja fritt-från! PS Ta gärna hjälp av en dietist som kan hjälpa till att optimera näringsintaget!