Frukost Bild: Arla Köket

Dietistens enkla tips för bättre vardagsvanor

Dietisten Sofia Antonsson som ska hjälpa en familj i Mjölby den här säsongen ger tips på hur du enkelt kan ändra dina dåliga vanor i vardagen.
– Ta en sak i taget och börja med att skriva en mat-dagbok.

Publicerad 2015-08-20 | vardagspuls

 1. Först och främst bör du göra en mat och symptom-dagbok. Skriv ner allt du äter under en vecka och se hur det har blivit som det blivit. Det är många som tror att de äter bra men om man skriver man upp så blir det tydligt vad man faktiskt stoppar i sig. Då ser man var man har sina bovar. Om man äter för mycket sötsaker, för mycket tomma kalorier, oregelbundet eller helt enkelt bara för mycket mat

2. När du sen ser vad du behöver ändra på. Ändra en sak i taget. Börja till exempel med frukosten. De flesta har problem med att få i sig för lite näring. Då kan man på frukosten byta ut sitt vita bröd, kanske ta naturell yoghurt med bär istället för fruktyoghurten. Kanske lägga till ett ägg.

3. Sen går du igenom en sak åt gången, gå igenom dagen. Se över om du behöver mellanmål, hur ser lunchen ut? Är huvuddelen på måltiden pasta och potatis?  Många äter för mycket kalorier och för lite näring. Det är då vi blir trötta och går upp i vikt.

4. Sen går man igenom och tittar var problemet ligger. Först ändrar man frukosten, ta en sak i taget. Börja med det största problemet.

5. En viktig sak är att man ska lära sig att inte belöna sig med mat. Och att äta en portion och sen ge det tid och känna efter hur det känns. Känner du fortfarande hunger eller är du faktiskt mätt.

6. Vad gäller motion så är det smartare att först och främst öka sin vardagsmotion. Stå upp och jobba, ta trapporna, ta en promenad på lunchen.

7. När du fått in de vanorna är det bra att även komma upp i puls så man svettas cirka två gånger i veckan. Och hitta en träningsform som du tycker är kul, som tennis, simning eller dansklasser. Och skaffa en kompis att träna med, då blir det svårare med ursäkter.

 

Sofia Antonsson

Om dietisten

Namn: Sofia Antonsson
Familj: Sonen Filip 8 år
Ålder: 38 år

Vill du ställa en fråga direkt till Sofia? 
Mejla till sofia@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan i hennes blogg – och givetvis är du anonym.

...

Tips på mellanmål och alternativ fika

Havre och sesambräck
1 dl havregryn
1/2 dl vita sesamfrön
1 dl rostade valnötter
1 dl hackad, torkade tranbär
1 msk vatten

Så här gör du

Rosta havregrynen och sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Låt det kallna. Grovhacka nötterna och fikonen.
Blanda allt i en matberedare och mixa ihop.
Tryck ut massan på plastfolie, ca 10x20 cm (för 30 st) . Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp någon timme innan de skärs i bitar.

Bärbollar med torkad frukt, nötter och havregryn

125 g nöt och bärmix eller torkade tranbär och valnötter
1 dl havregryn
1/2 dl solrosfrön
1 dl kvarg (10 %)
Till garnering
ca 1/2 dl riven kokos

Så här gör du

Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa ihop.
Garnering: Häll kokosen på en tallrik. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokosen. Förvara i kylskåp.

Rismellis – kokt ris med kvarg smaksatt med vanilj och honung. Servera med apelsin och hallon.

1 dl kokt ris (gärna jasminris)
1/2 dl kvarg (10 %)
1/2 krm vaniljpulver
1/2 msk flytande honung eller sirap
valfria bär och frukter till servering

Så här gör du

Blanda ris, kvarg och vaniljpulver i en skål. Späd ev med vatten. Smaka av med honung.
Servera rismelliset med valfria bär och frukter.

Bananpannkaka

2 ägg
1 banan
1 krm salt
1 msk smör eller olja
3 msk rostade nötter
2 msk rostade kokosflingor
150 g färska jordgubbar

Så här gör du
Mixa äggen lätt med stavmixer. Dela bananen och mixa ner med äggen. Salta lätt. Värm upp en stekpanna med kokosoljan på medelvärme. Häll i smeten i pannan och grädda pannkakorna. Hacka nötterna grovt, dela jordgubbarna och toppa pannkakan med rostade kokosflingor.

Hemgjord snacksblandning med nötter, frön, torkade tranbär och kokoschips