Så funkar magen Bild: TT

Magen – så funkar den

Från mätt till ”måste gå på toa”

Många av oss tänker mer och mer på vad vi stoppar i oss. Det är bra. Men det är nog ganska få som ägnar några djupare tankar åt maten när den faktiskt börjar göra sitt jobb som bränsle åt kroppen. Eller varför restprodukterna är som de är. 

Publicerad 2015-04-15 | Senast ändrad 2017-01-16 | Vardagspuls

Vi tar det från början. Det var förmodligen mer än fem timmar sedan du åt senast och du ska äta. Du äter, tuggar och sväljer. Matsmältningen sätter nu igång redan i munnen innan ganska omgående börjar resan i matstrupen på väg mot magsäcken.

I magsäcken så kan maten stanna en stund. Fet mat stannar längre än vad exempelvis dryck gör. Här pågår matsmältningen, magsäcken rör på sig hela tiden innan måltiden fördelas och transporteras vidare.

7 hållplatser i resplanen för din mat genom kroppen:

1. Munnen
2. Matstrupen 
3. Magsäcken
4. Tolvfingertarmen
5. Tunntarmen
6. Tjocktarmen
7. Ändtarmen.

I magsäcken får det plats ungefär en och en halv liter och det brukar ta fyra timmar innan den är tömd.
Tunntarmen fortsätter fördela maten och den är tre till fem meter lång och har en yta som en tennisbana så det kan ta en stund innan matresterna bollas vidare till tjocktarmen. Där surfar maten vidare i tre till tio timmar innan det är dags för ändtarmen att ta över det som finns kvar av restprodukter och du kanske ska börja fundera på att snart gå på toaletten. 

Källor: Magakuten, Doktorn.com, Rapport Apoteket Magkänslan 2011, Huffington Post