Ditt val av fruksot kan påverka hur du fattar beslut resten av dagen Bild: Mostphotos

Dina frukostvanor kan påverka hur du fattar beslut

En proteinrik frukost gör dig mer förlåtande

Har du någonsin tänkt på att ditt val av frukost kan påverka hur du väljer att fatta dina beslut resten av dagen? Ny forskning visar att ditt humör påverkas utifrån om du äter en mer kolhydratrik frukost eller en som innehåller mer protein.

Publicerad 2017-06-26 | Vardagspuls

Frukt och bröd eller ost och skinka till frukost? Tro det eller ej men ditt val av frukost kan styra resten av hur din dag blir. Ny forskning från England och Tyskland visar att om du äter en mer kolhydratrik frukost så är risken större att du straffar personer i din omgivning som du tycker behandlar dig orättvist. Väljer du däremot en frukostvariant som huvudsakligen består av protein så blir du mer förlåtande, det rapporterar SVT.

Kolhydratätarna vägrade pengarna

I studien deltog ett antal personer som delades upp i två olika grupper. Personerna i den ena gruppen fick en frukost som bestod av frukt och bröd medan personerna i den andra gruppen åt ost och skinka. Båda frukostarna innehöll dock lika mycket energi.

Efter att personerna ätit sin frukost gjordes det klassiskt psykologiska experimentet ”The Ultimatum Game” där några personer ska fördela en summa pengar mellan sig själv och en motspelare. Personen får sedan välja om hen ska dela pengarna lika eller fördela dem mer orättvist, det vill säga behålla stora delar av summan själv. Mottagaren å andra sidan får sedan välja att acceptera den pengasumma som erbjuds även om den är orättvis. I den aktuella studien var alla deltagarna på mottagarsidan.

Experimentet visar att de som ätit mer kolhydrater till frukost i högre utsträckning vägrade att ta emot den orättvisa fördelningen av pengarna än de som ätit den proteinrika frukosten.

Proteinätarna ville ha en belöning

När experimentet var över lät forskarna ta blodprov på deltagarna och kunde konstatera att de som ätit en proteinrikfrukost hade höga halter av aminosyran tyrosin i blodet. Tyrosin hjälper till att bygga signalsubstansen dopamin som har stor inverkan på människans belöningssystem. Forskarna drar därför slutsatsen att proteinätarna som tog emot den orättvisa pengasumman gjorde de för att få en belöning.

Resultaten av studien är publicerade i den vetenskapliga tidskriften PNAS.