morgontrött man gäspar Bild: Johnér

Dina gener avgör om du är morgon- eller kvällspigg

90 000 deltog i studien

Tillhör du dem som har svårt att kliva upp på morgonen? Det beror på ditt DNA enligt forskare som nu tittat på sambandet mellan gener och morgontrötthet.

Publicerad 2016-02-15 | Senast ändrad 2017-09-21 | Vardagspuls

Snoozar du 45 minuter innan du får fötterna över sängkanten? Förebrå inte dig själv. Det är inte brist på karaktär om du är extremt morgontrött. Det sitter i dina gener. Det här visar i alla fall en stor studie i USA där nära 100 000 amerikaner deltagit, och som nyligen publicerats i tidskriften Nature Communications.

Bakom studien står genetikföretaget 23andMe. Frågan de ställde deltagarna var: Är du morgon- eller kvällsmänniska? Utifrån svaren har forskarna sedan försökt se sambandet mellan specifika gener och kommit fram till att 15 genvarianter kunde kopplas ihop med morgonpigga människor. Sju av de 15 generna är dessutom närliggande till gener som sedan tidigare är känt spelar roll för kroppens egna inbyggda klocka.

Nattmänniskor sover ofta sämre och riskerar depression

Förutom vilka gener som spelar in för vårt sömnbehov så visade också studien att kvällspigga och nattaktiva människor lättare drabbas av sömnproblem så som insomni (sömnlöshet) och sömnapné. Nattugglorna riskerar även att lättare bli deprimerade och ha ett högre BMI än morgonpigga. 

Fler kvinnor och äldre är morgonpigga

I undersökningen visade det sig också att fler kvinnor än män ansåg sig vara morgonmänniskor, 48,4 procent jämfört med 39,7 procent, skriver Business Insider. 

Även majoriteten av personer över 60 år – 63,1 procent– föredrog morgnar framför kvällar, jämfört med personer under 30 år. Där var siffran 24,2 procent.

Andra forskare kritiska

Studiens tillförlitlighet har dock kritiserats av andra forskare då det i undersökningen bara ställdes en fråga och inte fanns något längre formulär för underlaget, skriver Expressen Hälsoliv.

Källor: Business Insider, Expressen