En gen styr hur mycket du saltar Bild: Johnér

Ny studie: Dina gener styr hur mycket du saltar

Många får i sig alldeles för mycket

Det finns en gen som avgör hur känsliga vi är för bitter smak. Amerikanska forskare har nu hittat samband mellan den och människors saltkonsumtion.

Publicerad 2016-11-18 | Alexandra Lönnroth

Amerikanska forskare har utgått ifrån tidigare studier som visat att människor med den här varianten av gen upplever den bittra smaken starkare än de utan. Därför undviker dessa människor livsmedel med den bittra smaken i större utsträckning.

Studien bygger på information från 407 personer boendes i delstaten Kentucky. Det visade sig att den del av gruppen som hade den ”bittra” genvarianten fick i sig nästan dubbelt så mycket salt som rekommenderas dagligen. För mycket salt har enligt forskning visat sig kunna öka risken för högt blodtryck, stroke och hjärtattack.

Framtiden: Skräddarsy måltider efter gener

Genom att titta på varje individs gener skulle man i framtiden kunna skräddarsy kosten utifrån detta, menar forskarna. Det har visat sig vara svårt att hitta raka samband mellan personers gener och deras matvanor samt risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

– Nu återstår att göra kliniska tester för att få en bättre uppfattning om hur saltkonsumtionen kan påverka ens risker för olika typer av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Joep Perk, professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitet, till SVT.

Källa: SVT

Veckans snabbfråga!
Bryr du dig om hur mycket du saltar på maten?
0%
0%