Emil dumpades – lämnade allt för att leva nomadliv

”Livet handlar om två saker – frihet och trygghet”

Emil Sergel sålde allt han ägde och bestämde sig för att leva som nomad under ett år. I Vardagspuls berättar han om sina insikter under året och vad som var svårast att ge upp.

Publicerad 2015-12-07 | Vardagspuls

Efter att ha blivit dumpad av äventyraren Annelie Pompe bestämde sig frilansande fotografen Emil Sergel för att göra en stor förändring i sitt liv.
– Det var efter att jag blev dumpad, magsjuk på ett berg.

Han sålde allt han ägde, flyttade in i sin surfbuss och levde ett år som nomad. Nu har han skrivit en bok om året där han frågar sig själv och läsaren: om möjligheterna är oändliga, varför väljer då nästan alla samma slags liv?
— Jag sålde allt. Det var ingen hippiegrej att jag skulle åka runt, utan det blev en bra arbetsmiljö, berättar han i Vardagspuls.

Han bestämde sig för att åka dit det inte regnade, så vädret styrde hans resa – till viss del. Men det var inte en solsemester som väntade, utan ett livsomvälvande beslut.
— Det kunde vara väldigt ensamt. Man kände sig lite bortkopplad.

Och Emil var ju som sagt ute efter mer än vackert väder. Att få ut något mer av livet; som han jämför med en pizza:
— Det är som att gå in på en pizzeria och det bara finns Hawaii. Men det finns så mycket mer!

Och mer än en vanlig resa blev det. Under ett år, levandes som nomad, kom många och långa funderingar. Och han kom fram till en sak.
— Livet handlar om två saker; frihet eller trygghet – jag tror det är att hitta den balansen. Det här var ett livsexperiment som blev en bok.