En av tio svenskar lider av känslig mage Bild: Mostphotos

En av tio svenskar har känslig mage

Läkaren: ”Det kan bero på rubbningar i mag- och tarmkanalens nervsystem”

Det är dags att slå hål på myten om stressmagar. Det finns nämligen inget som heter så. Stress i sig är inte orsaken till magproblem – däremot kan stress förvärra symptomen hos de som är drabbade av känslig mage, så kallad dyspepsi.

Publicerad 2017-09-08 | Erika Sjöö

Magen är en komplicerad ”apparat”. Det är mycket som händer där som påverkar vårt mående. Matsmältningen i sig kan orsaka gaser, obehag och svullnad men även faktorer som nervositet kan få oss att känna ”fjärilar i magen.” Mag- och tarmkanalen har ett alldeles eget nervsystem som kan reagera när det utsätts för stresshormoner. Det är med andra ord inte så konstigt att vi känner obehag i magen inför exempelvis en arbetsintervju.

Obehag i mitten av magens översta del

Diagnosen känslig tarm, även mer känd som IBS (Irritable Bowel Syndrome) är det många av oss som är bekanta med. En annan diagnos som vi inte hör talas om lika mycket, trots att den är väldigt vanlig, är känslig mage, på läkarspråk kallad dyspepsi. Symptomen på känslig mage varierar men bland de vanligaste hittar vi illamående, svullnad, brännande känslor och smärta i maggropen, tidig mättnadskänsla, hungersug och sura uppstötningar. En av tio svenskar har känslig mage förklarar Lars Kjellström, specialist i gastroenterologi, vid Aleris i Stockholm.

– Både barn och vuxna drabbas. När det kommer till känslig tarm och känslig mage går diagnoserna ofta i varandra, säger Lars Kjellström.

Rubbning i nervsystemet

Så hur kommer det sig egentligen att så många av oss är drabbade av känslig mage? Det är lätt att tro att stress i sig kan vara grundorsaken till problemen men det stämmer inte. Dyspepsi kan ha flera orsaker.

– Funktionell dyspepsi kan bero på en ökad känslighet i mag- och tarmkanalens känselceller, det vill säga en rubbning i det som kallas för det enteriska nervsystemet och som kommunicerar med det centrala nervsystemet. Det kan alltså också röra sig om en försämrad filterfunktion som innebär att det läcker upp för mycket information från mag-tarmkanalen till hjärnan och som gör att vi upplever smärta och obehag, säger Lars Kjellström.

Kan bero på infektion

Det finns även teorier om att känslig mage kan orsakas av tidigare infektioner som till exempel salmonella.

– Hos vissa patienter är det så tydligt när magproblemen började. De vet exakt vilket datum det hela satte igång och sedan dess har det inte varit bra. Då tror vi att det beror på något slags infektion. Hos andra kommer symptomen mer smygande, säger Lars Kjellström. Obehag i magen förknippas ofta med oro och ångest menar Lars Kjellström.

– Men det är inte oron och ångesten i sig som orsakar känslig mage. Det vi ser är att patienter som har de här besvären i högre grad söker vård för sina magproblem än de som inte har orosproblematik, säger Lars Kjellström.

Det är viktigt att söka vård om du har så kallade alarmsymptom, till exempel blod i avföringen eller kraftig viktnedgång. Innan du söker vård för obehag och smärtor i magen kan det vara bra att se över dina levnadsvanor.

Diagnosen känslig mage ställs hos läkare där du får göra en utredning.

Lars Kjellström.

Tips för dig med känslig mage

  1. Se över din kost. Undvik fet mat, kraftigt saltad mat, stekt mat, starka kryddor, kolsyrade drycker och alkohol, speciellt vin.
  2. Fundera på hur du äter. Kasta inte i dig maten, hoppa inte över några måltider och sitt gärna ned i lugn och ro och ät med kniv och gaffel. Satsa på små portioner och mellanmål.
  3. Motionera. Det håller igång magen.
  4. Fimpa cigaretten för gott. Rökning kan förvärra dina magproblem. Vi förstår att det kan vara svårt att sluta. Här får du några tips.
  5. Slappna av. Avslappningsyoga kan lugna ner din mage.

Källa: Lars Kjellström