Ostbricka med flera olika sorters ostar Bild: Johnér

En bit ost om dagen kan minska risken för stroke

Ny samlingsstudie

Grattis alla ostälskare! Det verkar som om ni löper mindre risk att drabbas av hjärtproblem. Det visar en ny samlingsstudie som gjorts på 200 000 personer.

Publicerad 2017-12-07 | Vardagspuls

Vi är många som uppskattar en god bit ost på smörgåsen eller som ingrediens i exempelvis en sallad. Ost är inte bara gott, det är också bra för oss eftersom den innehåller kalcium, protein och probiotika som kan hjälpa till att minska inflammationer.

Så lyckas du med den perfekta ostbrickan

En liten bit ost varje dag

Den nya samlingsstudien, som bygger på 200 000 människors självrapporteringar kring kost, visar att de som åt en liten bit ost (40 gram) om dagen hade en minskad risk för stroke och hjärtproblem jämfört med de som aldrig eller sällan åt ost, det skriver Hälsoliv.

Det här är skillnaden mellan möglig ost och mögelost

Eftersom studien inte tar hänsyn till specifika ostsorter menar forskarna att det behövs mer forskning kring hälsofördelarna med att äta ost varje dag.