snippa underliv vagina Bild: Johnér

En femtedel har aldrig sett sin egen snippa

Svenska kvinnor har ingen bra koll på sin snippa.
Var femte har aldrig tittat på sin egen och inte ens hälften är nöjda med hur den ser ut, enligt en ny studie.

Publicerad 2015-09-17 | Vardagspuls

Ungefär tusen svenska kvinnor mellan 15-74 år deltog i YouGovs studie om vad kvinnor har för relation till sitt underliv.
Och resultatet blev att så många som var femte kvinna inte har sett sin vagina i spegeln – och att inte ens hälften är nöjda med hur deras underliv ser ut.

Fler resultat av studien:

  • Majoriteten av alla svenska kvinnor kallar sitt underliv för just ”underliv” (36 %), följt av ”där nere” (10 %) och "snippa" (9 %).
  • 40 % av alla kvinnor är inte bekväma med att visa sig nakna i omklädningsrum, undersökningen visar att endast 18 % av alla kvinnor känner sig bekväma med det.
  • Endast en knapp tredjedel (29 %) av alla svenska kvinnor pratar om sina underlivsbesvär med någon de känner väl, hela 71 % gör det inte. De flesta (55 %) upplever att det inte finns någon anledning, andra (16 %) att det känns för privat.
  • 73 % av alla kvinnor tar bort oönskad hårväxt kring snippan. Av kvinnor 15-29 år tar 46 % bort allt hår, och av alla kvinnor är det 23 %.
  • Av alla som avlägsnar hår kring snippan upplever mer än hälften (56 %) ofta eller ibland problem som klåda, utslag eller rodnad.
  • 66 % tvättar sitt underliv minst 1 gång per dag och 13 % gör det oftare än så.

Därför kan kvinnor känna sig obekväma

– Kvinnor kan känna att de inte känner igen sig i de ideal som finns om kvinnokroppen. Om man känner sig annorlunda mot idealen kan det vara pinsamt att ta hjälp, säger Maria Mårfält, apoteksgruppen.

Undersökningen vill lyfta fram att det inte pratas tillräckligt mycket om något som har stor betydelse för kvinnors hälsa och välmående. Kampanjen görs i samarbete mellan Apoteksgruppen och Svenska FN-förbundets projekt Flicka.

Källa: Apoteksgruppen