Glad familj i bil på väg på semester Bild: Mostphotos

En roligare bilsemester för hela familjen

7 tips på aktiviteter som passar i bilen

En långresa med bilen kan vara trist, bråkig och tråkig eller alldeles underbar! Med lite planering och förberedelse så kan ni lätt slippa dålig stämning eller högljudda bråk från baksätet. Här kommer Vardagspuls läsares bästa tips för en roligare bilresa.

Publicerad 2017-06-27 | Vardagspuls

De flesta av oss använder säkert barnprogrammen på surfplattan för att försäkra sig om att få en lugn bilresa. Inget fel med det! Men plötsligt tar batterierna eller surfen slut och då sitter man där med uttråkade barn fast på motorvägen. Då kan det vara bra att vara förberedd med andra aktiviteter! Vi tog hjälp av Vardagspuls läsare för att få några riktigt bra tips! 

Tips på aktiviteter för hela familjen

  • Spela bilbingo. Förbered bingobrickor, du bestämmer själv hur ambitiös du vill vara när du gör dem, och spela tillsammans hela familjen. Vem ser en ko först? Eller en gul bil?
  • Leka ordlekar. Bestäm ett tema som passar hela familjen, till exempel djur. Första personens djur kanske är ”älg”, då måste nästa person komma på ett djur på bokstaven g och så vidare. Kommer man inte på något djur är man ute och vinnaren får bestämma nästa tema.
  • Lyssna på ljudböcker. Innan ni åker, hitta en spännande bok som passar hela familjen. Fixa ”fredagsmys” i bilen med snacks och smoothie och lyssna allihopa tillsammans.
  • Pyssla! Det finns pyssel som passar bra för bilresan, så välj kanske inte lägga pärlplattor. Istället är målar- eller pysselböcker eller att fläta egna armband av färgglada garn en bättre idé!
  • Spela spel. Här behövs också lite förberedelse, men det går också att vara spontan och stanna på en bensinmack. Där går det ofta att få tag på små brädspel där spelpjäserna har magneter, perfekt för en bilresa på skumpig skogsväg.
  • Läsa på sommarlovet. Det här är ingen bra idé för den med åksjuka, men om man inte är det så kan man passa på att uppmuntra barnen till att läsa. Ta en gemensam tur till biblioteket så får barnen välja några böcker inför bilresan.
  • Musikquiz eller frågesport. Utmana familjen med en klurig frågesport eller ett roligt musikquiz. Ett musikquiz kan du göra spontant genom att spela introt till olika låtar och den som sjunger rätt låt först vinner.

Kör försiktigt i sommar

En bra utgångspunkt för en rolig och säker bilresa är såklart att ta många pauser och ha gott om tid så man slipper stressa. En god stämning blir också hjälpt av om man försöker äta innan man blir alldeles för hungrig eller har lite nödproviant i handskfacket! Vi på Vardagspuls tackar våra läsare för alla tips och hoppas ni tar det lugnt på vägarna i sommar!