Jenni Ricci drabbades av endometrios som sedan ledde till att hon fick fibromyalgi Bild: Privat

Endometrios ledde till att Jennie fick fibromyalgi

”Med hjälp av fysisk och mental träning håller jag sjukdomen i schack”

Under fjorton års tid sökte Jennie Ricci från Lerum hjälp för sin magvärk utan att läkarna förstod vad som var fel. Den konstanta värken ledde till slut till att Jennie fick fibromyalgi – ett kroniskt smärttillstånd som ger smärta eller värk i musklerna och lederna.

Publicerad 2018-01-02 | Erika Sjöö

– Det är konstigt. Ena dagen kan benet göra så ont att jag haltar, andra dagen fungerar det som det ska igen och man förstår inte vad som egentligen händer i ens kropp” säger Jennie Ricci som är drabbad av det kroniska smärttillståndet fibromyalgi.

Värken i den nedre delen av magen började när Jennie Ricci var tjugo år. Smärtan och obehaget kom och gick och det fanns dagar när hon inte kunde göra annat än att ligga hemma i sängen medan andra var något bättre, även om hon sällan var helt smärtfri. Jennie sökte hjälp hos olika läkare som undersökte tarmarna och underlivsregionen utan att hitta något avvikande.

– Med tiden blev magvärken konstant och ibland var jag så svullen att det såg ut som om jag var i sjätte månaden. Av omgivningen fick jag höra att värken satt i huvudet och läkarna var skeptiska till att jag verkligen mådde så dåligt, säger Jennie Ricci.

Svårt att bli gravid

Det var i samband med att Jennie försökte bli gravid som hon kom i kontakt med en gynekolog som snabbt kunde konstatera att hon hade endometrios, en sjukdom som innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Två stora cystor upptäcktes på äggstockarna samt inflammationer i buken. Jennie remitterades till en specialist och opererades vid två tillfällen, något som var helt avgörande för henne.

– I samma veva började jag få ont överallt. I ryggen, benen, skuldrorna och nacken. Vid ett återbesök hos specialisten som opererade mig sista gången sa hon att det inte alls var konstigt eftersom den värk jag gått omkring med i magen under så många år blivit kronisk och nu också hade spridit sig till hela kroppen. Jag blev besviken över att vården hade för lite kunskap om endometrios och ledsen för att jag fått diagnosen, säger Jennie Ricci.

Muskelvärken var fibromyalgi

Jennie, som alltid tränat regelbundet, fortsatte att träna trots konstant smärta i kroppen. Hon gjorde hon en egenremiss och fick komma till en klinik som utreder patienter med smärta och trötthetssyndrom. Där konstaterades det att Jennie led av fibromyalgi, ett kroniskt smärttillstånd som orsakar smärta och ömhet i muskler, sömnstörningar och trötthet. Hon blev rekommenderad att äta värktabletter men de hjälpte inte så mycket.

– Min läkare tyckte att jag skulle dra ner på träningen till 20 procent av nuvarande dos och acceptera övervikt, för att de flesta av hans patienter med fibromyalgi var överviktiga, trots att övervikt kan öka inflammationerna. Läkaren tyckte att jag skulle begränsa mig till promenader men det är ju promenaderna som jag får mer ont av, säger Jennie Ricci.

Läkaren erbjöd Jennie morfinplåster, men hon avböjde eftersom hon hellre ville prova fysisk och mentalträning först.

– Då blev han arg och sa att det är lätt att vara på topp när man är 37 år, men mellan 40 och 50 år kommer du att bli mycket sämre. I dag är jag 44 och tränar nästan varje dag för då mår jag som allra bäst. Mitt mål är att bevisa motsatsen till det han sa, säger Jennie.

Bra och dåliga dagar

Jennie Ricci bestämde sig alltså för att inte följa läkarens råd. Ett beslut som hon är glad över i dag. Genom att öka sin träning successivt och testa sig fram har hon hittat träningsformer som passar henne.

– Jag löptränar, dansar, gör yoga, åker skidor, styrketränar och simmar, eftersom vattnet är snällt. Jag har sprungit Lidingöloppet och Göteborgsvarvet och håller just nu på med en svensk klassiker. Jag gör det för min egen skull, för att bevisa för mig själv att jag klarar det, säger Jennie Ricci.

För Jennie är det viktigt att ha en balans i livet.

– Jag har dåliga dagar, utan tvekan. Dagar när ett ben eller fot helt plötsligt gör väldigt ont och jag haltar eller dagar när en arm plötsligt slutar fungera men jag vet att smärtan till slut ger med sig och att den inte är farlig, säger Jennie.

Fördomar om fibromyalgi

I dag lever Jennie ett bra liv. Hon försöker göra det bästa av situationen och undviker att ta kontakt med läkare om hon inte måste. Många runt omkring henne vet inte om att hon har sjukdomen.

– Jag pratar inte så mycket om att jag har fibromyalgi eftersom jag upplever att det finns en del fördomar kring sjukdomen och att det lätt blir missförstånd om min kapacitet. Det finns en bild av att människor med fibromyalgi är passiva och bara ligger hemma och har ont. Så är det säkert för en del men inte för alla. Man måste komma ihåg att det finns ett spann, säger Jennie.

Jennies tips till dig som har fibromyalgi och vill börja röra på dig

  • Hitta en träningsform som passar just dig. Gå inte ut för hårt i början. Låt det var en process där du långsamt ökar ansträngningen. Att ha jobbig träningsvärk under en veckas tid kan vara avskräckande.
  • Var inte rädd för smärtan.
  • Har du svårt att motivera dig själv? Ta hjälp av någon som hjälper dig att tänka rätt. 

Läs mer om fibromyalgi på Fibromyalgiförbundets webbplats