Bild: Privat

”Unga tjejer ska inte behöva gå runt och ha ont”

Hon tar strid för den dolda kvinnosjukdomen

Efter 15 år med illamående och extrema menssmärtor – och ingen läkare som tog problemen på allvar – fick Maria Henriksson nog. Hon ville inte längre se sin syster lida av sin endometrios.
Tidigare i år startade Maria därför en namninsamling som hon lämnade över till folkhälsoministern i hopp om att få upp frågan på dagordningen.
– Jag vill att man ska bli medveten om sjukdomen.

Och nu visar forskning att obehandlad endometrios kan orsaka hjärtproblem – särskilt hos unga kvinnor.

Publicerad 2015-09-11 | Vardagspuls

Bara det att det blir ett rött streck under ordet endometrios i ordbehandlingsprogrammet som den här artikeln skrivs i, säger ganska mycket om hur okänd sjukdomen är. 

Trots det lider cirka tio procent av den kvinnliga befolkningen av den enligt Vårdguiden. Maria Henrikssons syster så illa att hennes liv ofta inskränks av den.
– Hon har svårt att leva ett normalt liv. I flera år hade hon extrema menssmärtor och kunde ligga hemma i en vecka och kunde inte gå i skolan. Till slut spydde hon varje dag, säger Maria.

”Får höra att det är inbillning”

Problemen började redan när systern var 11 år och fick sin första mens. Därefter följde många år innan hon själv ens tog problemet på allvar och sökte läkarhjälp.
– Fram till hon var 20 år tror jag att hon inte ens själv tänkte att det var konstigt trots att hon mådde skitdåligt. Man tror ju uppenbarligen fortfarande att kvinnor ska ha ont och tåla mycket. Många kan få höra att det bara är ett psykiskt tillstånd, eller IBS eller magkatarr.

När systern första gången sökte hjälp var hon i 15-årsåldern. Då nonchalerades hon av läkarna enligt Maria. Även när hon återigen sökte hjälp i 20-årsåldern upplevde systern att läkaren inte tog hennes problem på allvar.
– Det är sällan hon blir trodd. Hon har flera gånger fått höra att ”hon som ser så frisk ut”  kan inte vara så sjuk. Men hon mår skit, säger Maria.

För sent för operation

Marias syster som i dag är 25 år har nu provat flera olika sorters hormonbehandlingar med bland annat p-piller. Trots det är hon inte bra utan har fått avsluta behandlingarna på grund av biverkningar. Enligt Maria blir sjukdomen värre ju längre man går med den utan att behandlas.
– Min syster gick för länge innan hon sökte hjälp och fick för mycket sammanväxningar som gjorde att det blev för riskabelt att operera, säger Maria som till slut fick nog av att se sin syster ha så ont.

Tidigare i år startade hon därför kampanjen ”Det är bara inbillning – det är omöjligt att ha så ont vid mens” och samlade ihop över 24 000 namnöverskrifter som hon lämnade över till folkhälsoministern Gabriel Wikström på Socialdepartementet i augusti.
– Jag vill att det ska bli en aktuell fråga som diskuteras. Att det ska forskas mer på det och att man ska bli medveten om sjukdomen. Det är viktigt att unga tjejer får information om det tidigt så att de kan få behandling.

Hon startade kampanjen som ett examensprojekt med önskan om att sprida så mycket kunskap som möjligt om endometrios. Och drömmålet var att påverka just politikerna. 
– Men folkhälsoministern kunde inte säga så mycket som man önskat att en politiker ska kunna säga men sa ändå att han tyckte det var ett jättebra initiativ.

Socialstyrelsen ska utreda

Tidigare i år fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att göra en förstudie om endometrios och utreda vilka kunskapslyft som krävs i ämnet. 
– Så vi får se vad de kommer fram till i sin utredning. Gabriel Wikström tyckte min kampanj är ett bra komplement till Socialstyrelsens utredning.

Om någon månad tänker Maria kontakta folkhälsoministern igen för att se om han ska följa upp det här.
– Och i framtiden vill jag skapa föreläsningar och workshops så att unga kan ta del av det här på kulturhus och sådana ställen. Och jag hoppas att skolan tar upp det här också.

Varför tror du att så få känner till sjukdomen?
– I grund och botten för att det handlar om en kvinnosjukdom och om menstruation. Det har varit tabu så länge och man har inte vetat hur man ska prata om det. Man tar inte upp det i skolan. Man pratar om mens men inte om smärta på det sättet. Och det har inte forskats så mycket kring det. Jag tror det hade forskats mycket mer om det hade varit männen som haft ont.

Tredubblad risk för hjärtsjukdomar

Ny forskning visar att kvinnor med endometrios löper tre gånger så stor risk att drabbas av olika typer av hjärtsjukdomar. Och speciellt utsatta är yngre kvinnor. Studien som är gjord vid universitetet i Harvard har under 20 år stid undersökt drygt 116 000 kvinnor i USA, varav nästan 12 000 hade endometrios. Forskarna kunde då se att de med endometrios oftare behövde opereras för förträngningar i artärer och drabbades av hjärtattacker eller bröstsmärtor, det skriver Expressens Hälsoliv. Och det var framför allt kvinnor under 40 år som man såg skillnaderna på – de löpte enligt studien tre gånger så stor risk att drabbas av hjärtproblem än de som inte hade endometrios.

Artikeln är uppdaterad 4 april 2016

MER:

Specialistläkaren om behandlingsmetoder och Cassandra som själv lidit av endometrios

Det här vill Maria uppnå med kampanjen

 1. Särskilt forskningsstöd bör ges för att hitta både orsak och symptom för endometrios – och i det långa loppet hitta bättre behandlingsmetoder.
 2. Endometrios ska vara en obligatorisk del av sexualundervisningen i skolan. Unga måste få kunskap om sjukdomen och därmed kunna få rätt vård i tid.
 3. Cirka 200 000 personer i Sverige uppskattas lida av sjukdomen. Trots det är sjukdomen svårupptäckt och det tar ofta lång tid att få en korrekt diagnos. Patienter är därför ofta fel- eller obehandlade i många år innan de får rätt diagnos. Och då kan det i vissa fall vara för sent för exempelvis operation.

Källa: Kampanjen Det är bara inbillning

Namninsamlingen stöttades också av organisationen Endometriosföreningen, nätverket Endometriosforum, nätverket Endometrios i Sverige, nätverket Mensen, stödgruppen Medsystrar och 2.6 miljonerklubben. Representanter från dem var också med vid överlämningen av namninsamlingen till Gabriel Wikström.

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”