Bild: Johnér, pressbild

Experten: Det finns inget sockerberoende

”Man skulle inte få minsta kick om man injicerade socker”

Att sötsug finns råder det inga tvivel om. Men kan man bli sockerberoende i rent medicinsk mening? Kan det likställas med drogmissbruk eller alkoholism?
– Nej. Beroende är ett missbrukat ord. Visst kan man känna sug efter någonting men det kan man känna efter enormt många olika saker, säger Claude Marcus, fetmaforskare och professor vid Karolinska institutet.

Publicerad 2016-05-17 | Vardagspuls

Sockerfrågan är omtvistad och något som verkligen engagerar. Efter att Vardagspuls publicerade en artikel om 5 myter om socker strömmade kommentarerna in både på Facebook och via mejl. Många upprördes över påståendet att sockerberoende inte finns – ett påstående som är hämtat från en rad experter inom området.

Så hur är det egentligen? Finns det något kemiskt sockerberoende? En av de som uttalat sig i sockerdebatten och som ligger bakom studien Socker och beroende en vetenskapsbaserad kunskapsöversikt är läkaren Claude Marcus som är specialiserad på barnfetma och professor vid Karolinska Institutet. Han är själv kritisk till sockrets inverkan och har tidigare bland annat uttalat sig om att det vore på sin plats med en sockerskatt och att använda de intäkterna till att ta bort momsen på exempelvis frukt och grönsaker.

Skillnad på sug och beroende

Han håller med om att man kan känna sug efter socker men säger att det i dag saknas vetenskapliga studier på människor som styrker att vi skulle kunna bli beroende av socker.
– Sockerberoende har diskuterats mycket, det man känner anses inte vara ett riktigt ”beroende”. Visst kan man känna sug efter någonting. Det kan man känna efter enormt många olika saker, säger han, men menar att det inte finns något rent kemisk beroende av socker, som det finns vid droganvändande.
– Efter 14 dagar har man inte sockersug om man slutar äta mycket socker, säger han och jämför med en alkoholist som alltid kommer vara en alkoholist, om än nykter.

Claude Marcus säger att det snarare handlar om neuropsykologiska rubbningar när man är van att göra något eller äta något och sedan inte får det.
– Men det handlar om ett beteende, inte ett beroende, säger han och förklarar att det finns ett antal så kallade DSM-kriterier som måste uppfyllas för att något ska definieras som beroende. Du kan läsa mer om kriterierna här. (OBS: Extern länk)

Skillnad på allmänt och biokemiskt beroende

Enligt Claude Marcus kan man alltså inte likställa sockersug med drogmissbruk eller alkoholism.
– Ibland talar man om biokemiskt beroende, som exempelvis droger. Och ibland talar man om ett allmänt beroende.

Det som är utmärkande för biokemiska beroenden är att det går förbi våra vanliga sinnen, som exempelvis lukt och smak, och direkt påverkar vårt belöningscentrum i hjärnan.
– Men exempelvis godis går via våra smaklökar innan det når belöningssystemet. Du skulle inte få minsta kick om du skulle injicera socker direkt i blodet.

Det här är också skälet till att man inte kan jämföra kolhydrater med socker säger han.
– En del säger att kolhydrater är lika illa som socker för att kolhydrater omvandlas till socker i kroppen och på så sätt skulle det kunna påverka belöningssystemet. Men det gör det ju inte. Om du får in socker direkt i kroppen utan att det har gått via smaklökarna så får du ingen belöning av det, och det gör att kolhydrater som omvandlas till socker i blodbanan inte heller påverkar belöningssystemet, säger Claude Marcus och ger ett exempel.
– Många känner att de är sockerberoende, men de tar ju inte en näve sockerbitar och stoppar i sig, säger han och menar att de i så fall snarare väljer något som deras smaklökar gillar.

Det är alltså inte själva sockret som personen längtar efter.
– Jämfört med en alkoholist som skulle ta vilken alkohol som helst som finns tillgänglig. Det är inte så att den bara dricker portvin.

En fråga om ordval?

Men han poängterar att oavsett vad vi gör som vi tycker om, så påverkar det vårt belöningssystem på samma sätt.
– Det ser likadant ut i hjärnan vad vi än tycker om – vare sig det är sex, mat, löpning eller heroin.

Så kan det vara så att sockerdebatten helt enkelt handlar om semantik? Att det är ordvalen som krånglar till det? Claude Marcus anser att det blir fel när man använder sig av just ordet beroende.
– Beroende är ett missbrukat ord i vårt samhälle. Man kan tala om beroende i alla tänkbara sammanhang. Man pratar om shoppingberoende, matberoende, spelberoende och så vidare. Men använder man ordet på det viset så förlorar det till slut sin mening.

Kritiserad källa

Studien Socker och beroende hade till syfte att sammanfatta vilka vetenskapliga belägg som finns för ett eventuellt sockerberoende och hur man i så fall bör definiera detta begrepp eftersom, som det står i rapporten, ”Åsikterna och de självutnämnda experterna i ämnet är många och det florerar många uppfattningar som inte alltid är vetenskapligt förankrade.”

Flera som kontaktat Vardagspuls har ifrågasatt källan då studien är finansierad av den icke vinstdrivande organisationen Swedish nutrition foundation, SNF, som bland annat Coca Cola står bakom. Andra medlemsföretag i organisationen är exempelvis Viktväktarna och Livsmedelsföretagen. 
– Men inga enstaka medlemmar har inflytande på något sätt över vad som sägs i den här rapporten. Inte någon av oss skulle vara med om det fanns någon som helst antydan till det, säger Claude Marcus.

Så till sist, vad har du för råd att ge till de som anser att de ändå har något slags ”sockerberoende”?

– Den som har ”ovanan” att äta mycket socker kommer att må dåligt de första dagarna, men efter en vecka så brukar ingen må dåligt av att vara utan socker. Sedan är vi väldigt olika, vissa mår riktigt dåligt av att bryta vanor generellt medan andra inte gör det. Det finns därför många olika mekanismer som spelar in här och jag har verkligen full förståelse för alla som tycker att det är svårt att bryta vanor, det är jobbigt! Skillnaden mellan att bryta en vana – vare sig det är en ovana eller en god vana – och att bryta ett missbruk är i början inte så stor. Den som är van att springa fem mil i veckan och sedan inte kan göra det blir orolig, irriterad och mår inte så bra. Den stora skillnaden är hur länge obehaget håller i sig.

Men inte ens bland exeperterna är åsikterna desamma. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet som har forskat om sockerberoende är tämligen säker på att sockerberoende finns och gissar att omkring tio procent av svenska befolkningen lider av det.
– Det finns studier av människor där man sett att sockerberoende uppfyller samma villkor som beroenden av exempelvis nikotin eller alkohol. Sockerberoende är inte lika kraftfullt, men det är samma känslor och samma typ av tvångsmässiga beteende, att man ”måste ha”, säger hon till Expressens Hälsoliv.

Dietisten om sockerdebatten

Och matdebatten är hätsk. Enligt Sveriges radio P1 känner sig många kostrådgivare i dag hotade av en grupp människor som inte håller med om deras kostråd. Speciellt hätsk är stämningen i just socker- och LCHF-debatten.

Nyligen skrev en nutritionist och en dietist i Läkartidningen om ”föraktet som finns mot officiella kostråd” och att det försiggår ”krypskytte mot vetenskapen” vilket äventyrar folkhälsosatsningar.

Dietisten Jeanette Steijer har inte själv upplevt hot eller arga kommentarer i sammanhanget men upplever ändå att debattklimatet ofta är hårt.
– Mitt intryck är att det är en mindre grupp människor som är väldigt aktiva. Att de är så aggressiva i sina uttalanden kanske kan bero på att det är en grupp människor som kämpat med vikten och sedan hittar något som fungerar för dem här och nu. Och det går så stick i stäv mot de kostråd de försökt följa tidigare att de känner sig lurade, säger hon till Vardagspuls.

Hon betonar att Livsmedelsverkets kostråd riktar sig till hela befolkningen och att deras råd måste baseras på långsiktiga studier och forskning och inte kan ändras så fort det kommer nya studier.
– Man kan tycka att de ibland kommer upp nya rön om mat som verkar intressanta och har effekt. Det kan verka tungt och långsamt med Livsmedelsverkets råd men jag tror i längden att det är bra att det är så.
– Vi ska fortfarande komma ihåg att större delen av befolkningen skulle må väldigt bra om vi åt efter livsmedelsverkets kostråd.

Claude Marcus tipsar!

Även om socker inte är beroendeframkallande och inte heller påverkar koncentrationsförmågan negativt eller gör barn stressade så bör man hålla sockerkonsumtionen nere under 10 energiprocent per dag eftersom socker ökar fetmarisken och i stora mängder också risken för diabetes.

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”