Lutein som finns i bland annat spenat kan hjälpa till att dämpa inflammationer i blodet efter hjärtinfarkt Bild: Mostphotos

Färgglada grönsaker kan dämpa inflammation efter hjärtinfarkt

Här är grönsakerna du ska satsa på

Lider du av kärlkramp eller någon annan kranskärlssjukdom? Då kan gröna grönsaker och gula frukter hjälpa till att dämpa de inflammationer som ofta uppstår i blodet efter exempelvis en hjärtinfarkt. Det visar ny forskning från Linköpings universitet.

Publicerad 2017-08-22 | Vardagspuls

Nu visar det sig att personer med kranskärlssjukdom kan ha stor glädje av att äta färgstarka grönsaker och frukter. Det är närings-och färgämnet lutein, en fettlöslig karotenoid från växtriket, som kan hjälpa till att dämpa låggradig inflammation i blodet enligt forskare vid Linköpings universitet.

Behandlades med lutein

Forskningen visar att många människor som haft en hjärtinfarkt dras med en kronisk inflammation i kroppen trots att de blivit behandlade med läkemedel och genomgått en livsstilsförändring.

– Vi vet att kronisk inflammation är förknippad med sämre prognos, säger Lena Jonasson, professor vid institutionen för medicin och hälsa och överläkare i kardiologi, som lett studien.

Och det är här luteinet kommer in i bilden. Forskarna har, genom att samla in immunceller i blodet från 193 patienter med kranskärlssjukdom, kunnat påvisa att cellernas inflammatoriska aktivitet minskade kraftigt när de behandlades med lutein.

Tillsätt olja

Så vilken typ av grönsaker ska man då satsa på för att få i sig lutein? Jo, det är bland annat grönkål, broccoli, spenat, persilja, ärtor och citrusfrukter. Lutein finns i tablettform men forskarna menar att det bästa sättet att få i sig lutein är att äta grönsaker.

– Det är viktigt till att man inte äter bara det råa spenatbladet utan att man även har lite fett till, olja eller så. För karotenoiderna och luteinet är fettlösliga och annars får man inte i sig så mycket, säger Lena Jonasson.

Lutein hjälper mot grå starr

Tidigare forskning visar att lutein kan skydda mot grå starr och andra åldersförändringar i ögats gula fläcken. Nästa steg för forskarna är att fortsätta ta reda på om livsmedel som innehåller höga mängder av lutein kan ha positiva effekter på immunförsvaret hos människor som är drabbade av kranskärlssjukdom.

Även friska personer kan ha stor nytta av att äta lutein som dämpar åderförkalkning.

Studieresultaten har publicerats i den amerikanska medicinska tidskriften Atherosclerosis.

Något att äta?

Källor: forskning.se, svt.se