fasta Bild: Pixabay, Johnér

Fasta – om du vill misslyckas

Håll vikten genom att äta

Att fasta innebär att kroppen går på lågvarv och att musklerna bryts ner. Och när musklerna bryts ner bildas giftiga restprodukter. Dessutom bränner du mindre fett.
För personer med njurproblem kan det rent av bli livsfarligt att fasta.

Publicerad 2016-06-17 | Senast ändrad 2017-04-20 | Vardagspuls

Det finns en uppsjö av dem och det kommer nya hela tiden. Dieter. En av dem är att fasta, alltså att under en period inte äta någonting alls utan endast dricka juicer. Många är myterna om hur bra det är med fasta och hur det renar kroppen från slaggprodukter. Men faktum är att det är precis tvärtom. Det frisätts istället massa gifter i kroppen. Det här skriver näringsfysiologen Fredrik Paulun i sin bok Pauluns näringslära.

Metabolism blir sämre

För det första kommer din kropp att gå på sparlåga när du fastar. Anledningen är att den vill spara energi för att överleva, och därför bränner du mindre fett under fastan. Dessutom bryter fastan ner dina muskler. Det beror på att kroppen väljer att använda sig av glykogenet i kroppen i stället för fettet. Och när glykogenet bryts ner blir dina muskler mindre, skriver Fredrik Paulun. När musklerna bryts ner bildas det också restprodukter som förorenar blodet. Njurarna måste då jobba hårt för att bli av med slaggprodukterna. Så för en person med njurproblem kan det vara livsfarligt att fasta då njurarna alltså får ta mycket stryk. 

Fettlösliga gifter på hög nivå

Miljögifter är nämligen fettlösliga vilket innebär att gifterna lagras i fettet. Och när du fastar och förlorar fett så kommer mycket av de här gifterna att frisättas och koncentrationen av gifterna blir onormalt höga. Så att äta normalt och därmed hålla fettförbränningen på en mer hälsosam nivå gör att gifterna som vi alltid får i oss frigörs lite i taget och därmed inte når farliga nivåer, skriver Fredrik Paulun.

Därför känner du dig först pigg

Många som fastat upplever dock hur pigga och skärpta de blir – åtminstone i början. Men anledningen är att kroppen skriker efter mat och gör sig redo för att gå ut ”på jakt”. Om stenåldersmänniskan inte haft den här funktionen skulle den inte orka ut och jaga föda utan dö ut under svältperioder. Kroppen gör helt enkelt ett ”sista ryck” för att orka ge sig ut och hitta något ätbart. Men de pigga dagarna kommer snart ersättas av slöhet och koncentrationssvårigheter bortsett från den jobbiga hungerkänslan.

Näringsbrist och benskörhet

Om du ständigt fastar eller försöker hålla igen på matintaget så kommer du få problem med att få i dig tillräckligt med näring. Vissa näringsämnen, som C-vitamin, vissa B-vitaminer och olika mineraler behöver du få i dig lite av varje dag. Om du inte får det kommer det påverka olika kroppsfunktioner och risken för exempelvis hjärtsjukdomar, benskörhet och muskelförtvining.

Så vill du hålla dig i form och vara pigg och stark så gör du smartast i att fortsätta äta vanlig mat. Men gärna lite mindre och oftare än stora men färre portioner.

Läs mer om dieter och kost – prenumerera på vårt nyhetsbrev! Anmäl dig här.