En ny studie visar att periodisk fasta inte ger bättre viktnedgång än att äta mindre varje dag Bild: Mostphotos

Periodisk fasta inte bättre än att äta mindre varje dag

Populära dieter inte effektiva för alla

Allt fler väljer att gå på dieter som går ut på att man fastar ett par dagar i veckan. Men nu visar en ny studie att det inte är mer effektivt än att minska sitt dagliga kaloriintag.

Publicerad 2018-01-23 | Vardagspuls

Dieten 5:2 är ett bra exempel på en diet som går ut på att man fastar periodvis. Under två dagar i veckan äter man kaloribegränsat medan man under resterande fem dagar äter som man vill. Många har använt dieten som en metod för att gå ner i vikt. Men nu visar en ny studie från USA att periodvis fasta inte ger bättre viktnedgång än en metod som går ut på att dagligen dra ner på sitt kaloriintag, skriver Dagens Medicin.

Samma resultat i båda grupperna

I studien deltog 100 vuxna personer som antingen var överviktiga eller hade fetma. De flesta av dem var kvinnor och i snitt 44 år gamla. Personerna delades in i tre grupper där den första gruppen bestod av individer som fastade varannan dag, den andra av individer som minskade sitt dagliga kaloriintag. Den tredje gruppen var en kontrollgrupp som bestod av personer som varken fastade eller åt mindre.

Studien pågick under sex månaders tid. De som fastade varannan dag fick i sig 25 procent av det dagliga energibehovet medan de som minskade sitt kaloriintag fick i sig 75 procent av det dagliga energibehovet.

Resultatet visar att både de som fastade varannan dag och de som åt mindre varje dag hade gått ner i snitt 7 procent i vikt jämfört med personerna i kontrollgruppen.

Att en person valde att hoppa av under studiens gång medför dock vissa svagheter för studieresultatet menar forskarna.

Resultaten har publicerats i tidskriften Jama Internal Medicine.

Källa: Dagens Medicin