En ny studie visar att 3 av 4 kvinnor blev gravida med hjälp av fertilitetsbehandling Bild: Johnér

Behandling ökade chanserna att bli gravid

Ny studie: Tre av fyra kvinnor fick barn

Nu kommer positiva nyheter för par som har svårt att få barn. En ny dansk studie visar att tre av fyra kvinnor som påbörjar en fertilitetsbehandling blir gravida inom fem år.

Publicerad 2016-07-06 | Vardagspuls

Den nya studien som gjorts på 20 000 kvinnor visar att 57 procent av kvinnorna blev gravida efter att de gjort någon form av fertilitetsbehandling. Men fortfarande spelar åldern en stor roll för chanserna att bli gravid. Studien visar nämligen att det är 80 procent chans för kvinnor under 35 år att få barn. För kvinnor som passerat 40 är motsvarande siffra 26 procent, det rapporterar Sveriges Radio.

Studien visar också att 14 procent av kvinnorna fick barn på naturlig väg mellan att olika fertilitetsbehandlingar pågick.

Nu hoppas forskarna på att studieresultaten kan användas för att kunna ge ofrivilligt barnlösa föräldrar bättre kunskap om hur stora deras chanser till graviditet är.

Olika orsaker till ofrivillig barnlöshet

Ofrivillig barnlöshet innebär att man försökt att få barn under ett års tid utan att lyckas. Att en kvinna inte har ägglossning eller att mannens spermier är av dålig kvalitet kan vara orsaken till den ofrivilliga barnlösheten. Även livsstilsvanor såsom rökning och övervikt kan ligga bakom.

Par som har svårt att få barn kan söka vård för sina problem för att få orsaken till barnlösheten fastställd. Ibland går det dock inte att hitta någon förklaring. I sådana fall talar man om oförklarad barnlöshet.

Sedan den 1 april i år har ensamstående kvinnor i Sverige rätt till assisterad befruktning eller IVF-behandling.

Fakta om fertilitetsbehandling

Infertilitetsbehandling ges till par som av någon anledning har svårt att få barn. Det finns olika typer av behandlingar.

  • Stimulerad ägglossning. Hormontabletter eller hormonsprutor ges till kvinnan för att framkalla ägglossning.
  • Insemination av spermier. Spermier, som kommer från mannen i paret eller en donator, sprutas in i livmodern genom en slang när kvinnan har ägglossning.
  • Provrörsbefruktning, IVF. Ägg plockas från äggstocken efter att ägglossning framkallats av hormoner. Mannen lämnar spermier som sammanförs med äggen i ett provrör. Efter det sätts befruktade ägg tillbaka i livmodern.
  • Provrörsbefruktning med äggdonation. Donerade ägg sammanförs med spermier i ett provrör.
  • Kirurgisk behandling. Kan ges om kvinnan har endometrios, äggledarskador eller förändringar i livmoderhålan.

Efter två veckor kan man göra ett graviditetstest för att se om man blivit gravid. Om behandling ej lyckats kan man diskutera med sin läkare för att se om man kan försöka med en annan metod. Upprepade behandlingsförsök som inte lett till graviditet kan kännas mycket svårt. Då kan man få prata med en kurator eller psykolog.

Källa: Vårdguiden 1177