ost och mjölk Bild: Johnér

Feta mjölkprodukter får dig att gå ner i vikt

Ett glas fet mjölk varje dag ger 15 procents mindre viktuppgång.

Det kan låta motsägelsefullt. Men en svensk studie visar att kvinnor som äter mycket feta mjölkprodukter har lättare att hålla vikten.
– Ökad ostkonsumtion gjorde att överviktiga gick ner i vikt, säger en av forskarna bakom studien Alicja Wolk.

Publicerad 2016-04-22 | Senast ändrad 2017-03-17 | Vardagspuls

Kalcium och D-vitamin har sedan tidigare visat sig ha betydelse för vikten. Och i en stor svensk studie vid Karolinska institutet har forskare kommit fram till att kvinnor som äter mer än en portion av feta mejeriprodukter – fet ost och fet mjölk – varje dag löper lägre risk för att gå upp i vikt.
– Den överraskande slutsatsen var att ökad ostkonsumtion gjorde att överviktiga gick ner i vikt, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet till Svenska dagbladet.

Lägre BMI för ostätare och mjölkdrickare

Sedan 1987 har forskarna följt nära 20 000 svenska kvinnor som från början hade ett BMI på i snitt 23,7. Efter tio år hade de kvinnor som ätit minst en portion fet mjölk eller ost varje dag lägre BMI. (Räkna ut ditt BMI här) Ett glas fet mjölk om dagen resulterade i genomsnitt i en 15 procents mindre viktuppgång skriver tidningen. Men ost hade ännu större effekt. Minst en portion fet ost om dagen kunde kopplas till 30 procents mindre viktuppgång än för de kvinnor som åt minst ost. Och det verkar inte skilja sig mellan könen. Det finns även en svensk studie gjord på män och de män som åt mycket feta mjölkprodukter höll sig magrare än de som åt lättprodukter.

Exakt varför just de fetare produkterna verkar fungera mot övervikt kan inte riktigt forskarna förklara men de misstänker att kalcium och olika fettsyror spelar in då fettet tros underlätta upptaget av kalcium. Så ett stort glas standardmjölk om dagen kan alltså göra att du har lättare att hålla vikten hur motsägelsefullt det än kan låta. Det märktes nämligen ingen effekt bland de i studien som åt mycket magra och mellanfeta mjölkprodukter.

Samma resultat för lågstadiebarn

Även en studie vid Göteborgs universitet som Aftonbladet tagit del av har visat att lågstadiebarn som dricker standardmjölk varje dag väger mindre än sina jämnåriga kompisar som inte gör det.

Barnläkaren Matt Deboer säger till tidningen att han tror att det bror på att mjölkfetterna gör att de barnen känner sig mätta längre och att de som dricker lättmjölk äter fler kalorier sett över dagen.
– De tar om maten i större utsträckning, och äter mer kakor och sött än barn som dricker fet mjölk, säger han.

Mejeriprodukter gav smalare midja

Resultaten förstärks av en ny studie som gjorts vid University College Dublin under 2017. Studien som gjorts på 1 500 personer i åldrarna 18-90 år visar att de som högkonsumerade ost, grädde, mjölk och smör hade lägre kroppsfettprocent, smalare midjor och lägre blodsocker, det skriver The Independent.

MER:
Mjölk eller inte mjölk – det är frågan: Så nyttiga är de alternativa mjölkdryckena