fisar brittiska forskare medicin svavelväte Bild: Johnér

Forskare: Dina fisar kan vara bra för andras hälsa

Att fisa i närheten av andra är inte så trevligt. Men när det du gör det sprider du svavelväte i luften – vilket kan vara bra för din omgivnings hälsa, enligt en studie.

Publicerad 2015-11-10 | Vardagspuls

Brittiska forskare har kommit fram till att svavelväte, som bland annat sprids när människor släpper sig, kan minska risken för att drabbas av flera former av cancer, stroke, hjärtsjukdomar och diabetes, skriver The Mirror.

Svavelväte är en av flera illaluktande gaser som produceras av magens bakterier när de bryter ned föda. Det är giftigt i stor mängd, men i mindre doser har ämnet visat sig kunna fungera som ett skydd för våra celler.

Framtidens medicin?

Trots den obehagliga stanken kan ämnet komma att bli användbart i framtiden, tror brittiska forskare vid Exeter-universitetet. De har nu börjat utveckla en medicin som ska hjälpa kroppen att producera mer svavelväte.

– Även fast svavelväte är välkänt som den stickande och illaluktande gasen i bland annat ruttna ägg och fisar kan ämnet också produceras naturligt i kroppen. Och faktum är att den kan komma att bli viktig inom vården och leda till stora förbättringar vid behandlingar av olika sjukdomar, säger forskaren Mark Wood till The Mirror.

Så nästa gång det sker en olycka kanske du inte behöver be om ursäkt. I alla fall inte lika mycket.

Källa: The Mirror, University of Exeter