Studie visar: Choklad kan lindra hosta Bild: Johnér

Studie visar: Choklad kan lindra hostan

Riktigt goda nyheter för alla förkylda stackare

Grattis alla förkylda stackare! Choklad har nämligen en lindrande effekt mot hosta, enligt en brittisk studie.

Publicerad 2016-10-27 | Senast ändrad 2017-09-14 | Vardagspuls

Smaken av hostmedicin är ju sällan en favorit. Vilken tur då att du kan lindra din hosta med något betydligt godare – choklad!

Enligt en studie genomförd vid London Imperial College kan choklad till och med vara mer effektiv än vissa traditionella hostmediciner. Hemligheten är antioxidanten teobromin, som kakao är naturligt rik på. Teobrominet kan dämpa aktiviteten hos de nerver som sätter igång hostan.

I studien delades försökspersonerna upp i tre grupper. En tog kodein, alltså det verksamma ämnet i traditionella hostmediciner. En annan grupp tog teobromin, det verksamma ämnet i kakao och en tredje grupp fick placebo, alltså piller utan verkan.

Överlägsen vinnare

Försökspersonerna fick sedan äta capsaicin, det ämne som chilin dess hetta, tills det fick dem att börja hosta. Genom att titta på hur mycket capsaicin som krävdes innan personen började hosta kunde man mäta de olika ämnenas lindrande effekt. Vinnaren: teobromin, alltså det ämne som finns i kakao.

För att framkalla hosta hos de personer som tagit teobromin innan krävdes tre gånger så mycket hostframkallande medel jämfört med de andra två grupperna. Den mängd försökspersonerna fick gav inga biverkningar eller negativa hälsoeffekter, enligt studien.

Tidigare har en läkare i Norrköping fått kritik från Läkarförbundet för att ha rekommenderat sina patienter att äta choklad istället för att att ta traditionell hostmedicin.

Men nästa gång du har hosta kan du ju alltid prova att dricka varm choklad. Tänk på att det verksamma ämnet finns i kakaon så välj en choklad med hög kakaohalt.

Källa: Må bra, Imperial College

Bara smarriga recept med choklad på temasidan på Arla.se!