Mansförkylning kan existera på riktigt menar några forskare Bild: Mostphotos

Forskare: ”Man cold finns på riktigt”

Hormonella skillander kan vara förklaringen

Rycker du på axlarna åt en man som överdriver sin förkylning. Då kanske det är dags att tänka om. I alla fall om man får tro en forskare som menar att så kallad ”mansförkylning” verkar finnas på riktigt.

Publicerad 2017-12-12 | Vardagspuls

Alla har vi säkert en man i vår närhet som brukar jämra sig lite extra när han är förkylda. Fenomenet, som kallas ”man cold”, förklaras ofta som en överreaktion, men nu kan det alltså bli ändring på den saken.

Hormonella skillnader

Den kanadensiska forskaren Kyle Sue har tittat närmre på det här med mansförkylning och sett att män verkar ha ett svagare immunförsvar än kvinnor och att de är mer mottagliga för komplikationer. Kyle Sue menar att hormonella skillnader mellan könen skulle kunna ligga bakom. Det kvinnliga östrogenet tros  nämligen skydda immunsystemet medan testosteronet kan försämra det.

Kyle Sue har också sett att män i högre grad hamnar på sjukhus på grund av förkylning och att de oftare dör i influensa-relaterad sjukdom. Han poängterar samtidigt att det behövs mer forskning.

Annan forskare kritisk

Studien, som publicerats i British Medical Journal, har inte helt oväntat mötts av kritik. Forskaren Sabra L. Klein vid Hopkins universitetet poängterar att det finns många länder där pojkar och män anses ha ett högre värde och därför oftare får tillgång till bättre sjukvård.

I sin forskning har Kyle Sue studerat vetenskaplig litteratur och därigenom konstaterat att män verkar drabbas hårdare av förkylning. Sabra L. Klein anser att det finns alldeles för lite forskning för att bevisa att ”man cold” verkligen existerar. 

Källa: Aftonbladet