En ny studie visar att för lite salt är dåligt. Det kan öka risken för högt blodtryck som i sin tur kan leda till hjärtinfarkt och stroke. Bild: Johnér

Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser.

Publicerad 2016-11-21 | Alexandra Lönnroth

Tidigare i år presenterades en studie i tidskriften The Lancet. Den visar att personer som äter mindre än tre gram salt per dag löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke, än de som äter normala mängder salt. Den normala mängden salt är cirka 5–6 gram om dagen.

Inte ens personer med högt blodtryck drar fördel av att äta för lite salt. Snarare tvärtom, visar studien.

– Det här är extremt viktiga fynd för de som lider av högt blodtryck, kommenterar en av forskarna, Andrew Mente vid McMaster University i Kanada.

I studien deltog 130 000 människor från sammanlagt 49 länder.

Svenskar är extra förtjusta i salt

Resultatet styrker tidigare funderingar om att personer med högt blodtryck som även äter mycket salt, bör sänka sitt intag till normala nivåer– inte till låga. Om saltintaget blir för lågt ökar risken för sjukdomar, oavsett blodtryck.

Det bör tilläggas att vi svenskar älskar salt och äter i genomsnitt 11 gram salt om dagen. En mängd som är nästan dubbelt så stor som den som forskarna i studien rekommenderar.

Äter du för mycket salt?

Det är heller inte bra att äta för mycket salt. I salt finns nämligen natrium som kan höja blodtrycket och som i sin tur kan öka risken för hjärtinfarkt, njurskador och stroke.

Restaurangmat samt hel– och halvfabrikat är de största bovarna när det kommer till dolt salt. Vi får i oss ungefär fyra femtedelar av allt salt från färdiga livsmedel som vi köper hem. En portion färdiga köttbullar med potatis och brunsås på pulver innehåller till exempel tre gram salt. Det kan därför vara bra att laga sin egen mat istället för att köpa färdiglagad.

Livsmedelsverket försöker att minska svenskarnas saltkonsumtion och rekommenderar cirka 5–6 gram per dag.

Källor: SVT, The Lancet, Livsmedelsverket