Aloe vera-dryck har marknadsförts som hälsosamt och bra för levern. Men studier visar att det är skadligt för levern. Bild: Pixabay

Forskare varnar för populära hälsodrycken

En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen.

Publicerad 2016-11-28 | Senast ändrad 2017-01-09 | Alexandra Lönnroth

Förutom att vara hälsosamma och kunna rena levern, påstås aloe vera-dryckerna kunna skapa en inre balans och stabilisera mag– och tarmkanalen.

På uppdrag av tv-programmet ”Matkollen” har den norska motsvarigheten till läkemedelsverket, Statens Legemiddelverk, kollat närmare på detta. I studien slår man fast att dryckerna är onödiga och i vissa fall farliga.

– Du blir varken sundare eller friskare av de här dryckerna. Det finns väldigt lite vetenskapliga belägg för det, säger Steinar Madsen som är medicinsk chef för Statens Legemiddelverk, till norska TV2.

Svenska Claude Marcus, forskare och professor vid Huddinge sjukhus håller med. Han menar att det inte finns några dokumenterat positiva effekter från att dricka aloe vera-dryck.

Undersökningen har kollat på några populära märken som säljer aloe vera-drycker. Ett påstående som Steinar Madsen reagerat extra stark på är att aloe vera skulle ha förmågan att rena levern.

– Levern behöver inte renas. Den renar sig själv på ett alldeles utmärkt sätt. Det är faktiskt tvärtom. Aloe vera-dryck har vid några tillfällen orsakat leverskada, säger han till norska TV2. 

Ändrar i sin marknadsföring

Märket Pukka har efter undersökningen ändrat i sin marknadsföring. Företaget menar att det skett ett missförstånd mellan producent och säljare, samt att deras dryck inte innehåller den del av aloe vera som ska vara skadlig för levern.

I Sverige är det Livsmedelsverket som är ansvarig myndighet för aloe vera-drycken då det räknas som ett kosttillskott.

Källa: Expressen/ hälsoliv