bild hjärna tonåring Bild: Johnér

Först då är din hjärna fullt utvecklad

– och därför fungerar din tonåring så här

Hjärnan är i full storlek redan i tonåren. Trots det är det fortfarande många förmågor som inte är utvecklade. Psykoterapeut Louise Hallin jämför tonårshjärnan med en stark bilmotor i en annars skruttig bil.
– Den kan köra hur fort som helst men bromsarna och ratten är inte ok.

Publicerad 2016-04-14 | Vardagspuls
 

Överläkaren Anders Hansen berättar hur du kan föryngra din hjärna och få bättre minne med hjälp av fysisk träning.

Även om hjärnan är plastisk och förändras hela livet så räknar forskarna med att hjärnan är som fullt utvecklad i 25-årsåldern. Men innan dess är allt alltså fortfarande lite stökigt där i hjärnbarken. Långt efter att de värsta hormonsvallen försvunnit fortsätter det stora processer i hjärnan. Så det kanske inte är så konstigt att ditt tonårsbarns framtidsplaner inte sträcker sig mer än någon vecka fram i tiden– eller kanske till och med bara dagen ut.

Ännu har nämligen inte resonemang och förnuft nått hjärncellerna, varför din tonåring kanske ofta beter sig kaotiskt.
– Kaotiska beteenden ska mötas av strukturer från föräldrarna. Barn behöver ha rutiner och gränser, säger psykoterapeut Louise Hallin.

Resonemang fram – känslor bak

Och hjärnan förändras och utvecklas mycket under tonåren. I en amerikansk studie visade det sig att det är det man gör under tonåren som präglar hjärnan även för framtiden. En av forskarna som låg bakom studien, barn- och ungdomspsykiatern, Jay Giedd, blev mycket överraskad över hur viktiga de här åren faktiskt är för ens fortsatta hjärnkapacitet. Han och hans forskarteam har undersökt 2 000 personer mellan tre och 25 år. Genom så kallade magnetresonanskameror kunde forskarna se in i hjärnan och upptäcka dess förändringar. Och det visade sig att den intensivaste hjärnutvecklingen inte alls bara sker under barnens första år, som man tidigare trott, utan även i tonåren, skriver Svenska dagbladet.

Funktioner som blir färdigutvecklade allra sist sitter i pannloben, det som även kallas frontallob och som är den främre delen av storhjärnans hjärnbark.
– Det händer fruktansvärt mycket i tonåren. Men hjärnan mognar från bakdelen fram till frontalloben, säger Louise Hallin och förklarar att resonemang, förnuft och regler bearbetas av hjärnans främre delar, medan de känslomässiga reaktionerna sitter bak i hjärnan. Det är förklaringen till att barn och unga har svårare att kontrollera känslor, impulsivitet och aggression.
– En tonårshjärna kan inte motstå impulser och aggressivitet. Vuxna människor har mer kontakt med båda delarna av hjärnan, men det har inte tonårshjärnan.

Förmågan till framtidsplanering, riskbedömning, överblick och att sålla intryck är alltså inte utvecklade hos tonåringar. Louise Hallin jämför tonårshjärnan med en bil som har en stark motor men dålig kontakt med broms- och styrreglage.
– De kan köra hur fort som helst men bromsarna och ratten är inte ok.

Storleken har ingen betydelse

Trots att hjärnan tar lång tid på sig att bli färdigutvecklad når den sin fulla storlek i 11 till 12-årsåldern, och 95 procent av fullvuxen storlek redan i 6-årsåldern. Och det är ungefär i puberteten som vi har maximalt med kopplingar mellan nervcellerna. Men det betyder inte att vi är som smartast då. Med åren blir kontakterna visserligen färre men starkare och effektivare.

Och det är i tonåren som det sker en överlevnadskamp mellan nervcellerna och då det bestäms vilka som ska ha kontakt med varandra. Många av cellerna dör ut, men de man utvecklar stärks. Det man gör mycket, blir man också bra på. Det är också därför vi har som lättast att lära oss när vi är barn.

Så med all den här informationen att processa i vår hjärna nu – hur ska vi egentligen bemöta våra ungdomar? Ska vi vara den vuxna hjärnan åt dem tills de blir 25? Både ja och nej svarar Jay Giedd till Svenska Dagbladet.
– Det är viktigt att de lär av sina misstag. Det är en del av att växa upp. Givetvis ska vi hjälpa dem att förhindra katastrofer. Men vi kan inte vara deras fullmogna pannlober till 25-årsåldern. Kanske bör vi ändå tänka på hur sent hjärnan mognar och hur mycket våra unga vuxna också behöver oss föräldrar.

MER:

Louise Hallin: Curlade barn blir absurt självupptagna

Din hjärna slutar aldrig utvecklas

Det här ”återuppbygger” hjärnan

Så tränar du upp hjärnan

Psykoterapeuten om skärmtid för barn