Bild: Johnér och Pixabay

Så lindrar du de värsta sommarplågorna

Sök alltid vård om du blivit huggormsbiten

Med sommaren kommer också en hel del obehagliga överraskningar. Somliga så obehagliga att de kan bli rent av farliga. Vi ger dig den optimala guiden till vad du ska göra om du till exempel fått ett getingstick, blivit ormbiten, fått soleksem eller skrubbsår.

Publicerad 2016-06-27 | Vardagspuls

Getingstick

Att bli stucken av en geting brukar ge en intensiv och pulserande smärta. Efteråt rodnar, svullnar och kliar området men det går oftast över efter ett par dagar. Gör det inte det bör du uppsöka vård. Det finns de som är allergiska mot insektsbett som orsakats av getingar och andra insekter som till exempel myror, bin och myggor. Typiska symtom på en kraftig reaktion är illamående, kallsvettningar, yrsel och blekhet men också nässelutslag, svullnad i ansiktet, hjärtklappning och svårighet att andas. Om svullnaden på stickstället ökar efter 1-2 dygn är det mycket viktigt att söka vård skriver Vårdguiden 1177. Samma sak gäller om någon fått ett stick i munnen eller halsen.

Gör så här om du blivit getingstucken: Kyl stickstället med hjälp av en isbit invirad i en servett eller pappersnäsduk. Kallt vatten går också bra. Klåda och sveda kan också lindras med hjälp av alsolsprit, alsolgel, insektspenna, kylbalsam eller salvor och krämer som innehåller hydrokortison. Kom ihåg att det oftast bara blir värre av att klia på stickstället eftersom det kan orsaka infektioner. Sätt ett plåster på bettet istället.

Tänk på att getingar gärna dras till sötsaker som till exempel saft. Ta alltid en titt i glaset innan du dricker eller tar en bulle från sommarens fikabord.

Vid ett bistick är det inte ovanligt att gadden sitter kvar i huden. Även om insekten är borta kan gadden fortsätta att föra in gift i huden. Enklaste sättet att få bort gadden är att använda nageln eller en matsked.

Huggormsbett

Det går aldrig att skydda sig helt mot huggormsbett men genom att alltid använda gummistövlar när du är på promenad i skogen kan du förebygga att bli drabbad. Ormen attackerar nämligen oftast i höjd med vaden av naturliga skäl. Att bli biten av en huggorm är inte alltid farligt men eftersom vi alla är olika känsliga mot giftet är det viktigt att alltid uppsöka vård alternativt ringa Giftinformationscentralen. Att bli biten gör ont och området blir oftast rött och svullet efteråt.

Gör så här: Sök alltid vård och håll den kroppsdel som blivit biten högt och så stilla som möjligt, skriver giftinformationen.se. Undvik att röra vid bettet och under transport till vårdenhet försök att sitta eller ligga still eftersom det förhindrar att giftet sprider sig i kroppen. Vi reagerar alla olika på ormbett. En del kan bli så chockade att de måste uppsöka akut vård. Sök alltid akutvård om någon har hjärtklappning, andnöd, blåa läppar och naglar, känns fuktig och kall, är illamående eller känner sig yr.

Bromsbett

Tack och lov är bromsar ganska sällsynta men när man väl blir biten gör det oftast ont och man kan få klåda, värk och svullnad. Betten i sig är dock inte farliga.

Gör så här om du blivit biten av en broms: På apoteket finns det receptfria läkemedel i form av antihistaminer som lindrar klådan skriver Netdoktor.

Fästingbett

Fästingen är en liten blodsugande parasit som du så fort som möjligt bör ta bort när du upptäcker den för att på så vis undvika att bli smittad av borrelia och TBE. Det är inte ovanligt att det kliar på området där fästingen suttit och att huden blir röd i ett par dagar. Genom att täcka kroppen ordentligt när du vistas i skog och mark kan du förebygga att få fästingar. Mörka färger på kläderna drar till sig färre fästingar. I sommartider är det extra viktigt att undersöka kroppen. Särskilt efter att man vistats i områden man vet med sig är rika på fästingar, till exempel skärgårdsmiljö. Sök alltid vård om du får en hudförändring som är större än fem centimeter i diameter på stället där fästingen suttit.

Vid feber, illamående, huvudvärk, ansiktsförlamning eller muskelvärk bör du alltid söka vård. Vårdguiden 1177 skriver att det inte är någon idé att smörja eller badda något på fästingen innan den tas bort utan att det bästa sättet att få bort den är att använda pincett eller fästingborttagare direkt.

Så här får du bort en fästing

Soleksem

Yttrar sig som rodnande, kliande områden med små blåsor på huden. Det allra effektivaste sättet att skydda sig mot dessa är förstås att skydda huden så att den inte blir bränd till exempel genom smörja in sig ordentligt och använda solhatt. Kom ihåg att det ibland kan vara nödvändigt att smörja in sig flera gånger om dagen med solskyddsfaktor, speciellt efter bad eller om du svettas mycket.

Gör så här om du bränt dig:  Det bästa är att inte vistas i solen på ett par dagar tills det att huden läkt. Kyl ner huden med kallt vatten, fuktgivande hudlotion eller kylbalsam. Om soleksemen är mycket besvärande kan du köpa receptfri hydrokortisonsalva eller ta en värktablett skriver Vårdguiden 1177.

Brännässlor

Nässlor må vara trendigt just nu men har man otur kan man bränna sig på ogräset. Att använda handskar är förstås det allra bästa för att slippa besvär när man plockar dem. För ett barn som är ute och leker finns det dock risk för att barnet bränner sig på benen.

Gör så här om du bränt dig: Det är en myt att man ska gnugga det drabbade området med mosade nässelblad, grodblad eller sand eftersom man då gnuggar in de brännande flisorna i huden. Faktum är att du över huvudtaget inte ska röra vid området. Du ska däremot hälla vatten över det skriver Expressen. Genom att använda tejp som du fäster på området för att sedan försiktigt dra bort får du bort de irriterande flisorna.

Sticksår

Kan orsakas av att en liten tagg eller sticka trängt in i huden och fastnat där. Området kan kännas ömt och det är viktigt att du får ut stickan.

Gör så här om du fått en sticka: Det brukar gå alldeles utmärkt att peta ut stickan eller taggen med hjälp av en pincett. Gör det ont där stickan trängt in kan du använda en bedövande salva som behöver verka i cirka fem minuter innan stickan tas bort enligt Vårdguiden 1177. Observera att bedövande salvor inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år.

Om sticksåret blöder mycket ska du hålla den skadade kroppsdelen högt och lägga en kompress eller ren tygbit över det i cirka en kvart. Tänk på att alltid tvätta såret ordentligt med mild tvål och att låta såret blöda en liten stund så att smutsen rensas ut. Sök alltid vård om såret inte slutat blöda inom en halvtimme eller om stickan blivit kvar i huden.

Skrubbsår

En ”klassiker” hos barn på sommarlovet. Skrubbsår uppstår när det yttre hudlagret skavs av.

Gör så här för att rengöra skrubbsåret: Det är viktigt att tvätta rent såret från smuts och skräp så att det inte uppstår en infektion. Tvätta såret under rinnande vatten gärna med en mild tvål. Använd gärna en mjuk och ren tandborste för att få bort grus, jord och smuts som har en tendens att bli kvar i skrubbsåret. Hos den som ramlar på asfalten kan det dessvärre uppstå fula ärr i huden. För att undvika det använd paraffinolja eller annan liknande olja. Vänd dig till vårdcentralen om du är osäker på hur du ska få bort asfaltsresterna som är orsaken till ärrbildningen.

Myggbett

Själva sticket från en mygga eller knott är oftast helt ofarligt men det kan klia riktigt ordentligt.

Gör så här om du blivit myggbiten: Smörj in bettet med alsolsprit, alsolgel eller kylbalsam. Myggbett som kliar mycket kan må bra av att bli insmorda med receptfri hydrokortison-kräm. Kom ihåg att barn under två år inte ska behandlas med denna kräm. Vi vet att det är svårt att inte klia men försök låta bli - då försvinner svullnaden nämligen snabbare. Sök vård om såret blir infekterat och du får feber.

Källor: Vårdguiden, Giftinformationen, Netdoktor och Expressen

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”