Åsa Albinsson och Maria Fröjdh har skrivit en bok om klimakteriet Bild: Caroline Andersson

”Fortfarande finns det en bild av klimakteriet som någonting skamligt och pinsamt”

Författarna om att våga prata mer om klimakteriet

Vad händer egentligen med oss när vi kommer in i klimakteriet? Tyvärr är fördomarna många om ”surkärringen” som sägs tappa sexlusten, är arg, vissen och oattraktiv. Författarna och journalisterna Maria Fröjdh och Åsa Albinsson bestämde sig därför för att slå hål på alla myter som finns om klimakteriet. Resultatet blev boken ”Hej klimakteriet – lite vallningar har väl ingen dött av: texter om livet kring 50.”

Publicerad 2017-04-04 | Erika Sjöö

Varför skrev ni den här boken?

– Jag kom i klimakteriet i helt normal ålder men fick sista barnet sent i livet. Jag var oförberedd på det eftersom jag fått barn så sent och trodde att jag därmed fått en ”hormonskjuts”. Jag var inte beredd på att få värmevallningar. Jag ville lära mig mer, försökte hitta en bok om klimakteriet men det fanns nästan ingenting. Jag bestämde mig därför att skriva den där boken jag saknade tillsammans med min journalistkollega Åsa Albinsson, säger Maria Fröjdh.

– Jag har alltid varit intresserad av frågor som berör kvinnor, både kulturella och kroppsliga. Plus att jag själv befann mig i en brytpunkt i livet – jag hade sagt upp mig från mitt jobb efter många år men visste inte riktigt vad jag skulle göra i stället. Att skriva boken blev ett sätt jobba journalistiskt med ett viktigt ämne som behöver uppmärksammas mer, men också att svara på mina egna frågor, säger Åsa Albinsson.

Ni har intervjuat flera kända kvinnor i er bok? Kan ni se något mönster?

– Att klimakteriet ter sig olika från kvinna till kvinna men att många upplever att det är skönt att få prata om klimakteriet. Gemensamt för många är att marken skakar till. Man går ju in i en ny fas i livet, säger Maria Fröjdh.

Pratar vi för lite om klimakteriet?

– Överlag pratar vi för lite om klimakteriet men de senaste åren har det ändå hänt någonting, kanske i samband med att vår bok släpptes och den mensdebatt som fått större utrymme. Historiskt sett har många pratat nedsättande om kvinnor och klimakteriet, till och med att det skulle vara någonting sinnessjukt. Fortfarande finns det tyvärr en bild av att klimakteriet som någonting skamligt och pinsamt. Det är när man inte vågar prata om klimakteriet som myterna om det uppstår. Myter om att kvinnor i klimakteriet är arga hela tiden, saknar sexlust och mår dåligt hela tiden, säger Maria Fröjdh.

– Fortfarande finns det ett osynliggörande kring klimakteriet till skillnad från mensen som fått ta lite mer plats i det senaste. Mensen framställs som någonting härligt och kaxigt till skillnad från klimakteriet som för många är synonymt med ett steg närmare döden. Samhället måste komma vidare i sin syn på klimakteriet. Klimakteriet är ingenting konstigt. Det är en övergång, ett tecken på att kroppen funkar, säger Åsa Albinsson.

Ni skriver att "klimakteriet är en övergång, inte en slutpunkt". Vad menar ni med det?

– Helt enkelt att det går över, precis som puberteten. Man kan på många sätt jämföra klimakteriet med puberteten. Under puberteten går man från att vara icke-fertil till att bli fertil. Man går från ett tillstånd till ett annat. Visst, det kan vara lite skrämmande men ganska fascinerande och kroppen funkar som den ska, säger Maria Fröjdh.

– Med all respekt för alla som sörjer sin fertilitet. Men det är många som tycker att det är väldigt skönt att inte behöva skydda sig och slippa blodet, säger Åsa Albinsson.

Hej klimakteriet – lite vallningar har väl ingen dött av: texter om livet kring 50.” gavs ut på Bonnier Fakta 2014.